Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommer aldrig sluta vara aktiv”

/
  • Sista talet. Invigningstalet på Ung Vänsters 45:e kongress i Sandviken blev Ida Gabrielssons sista som ordförande för förbundet.
  • Stående ovationer. Leyla Biasi från Hudiksvall, Andreas Broström från Sandviken, Edvin Gordon från Falun och Sara Ghazanfari från Hedemora var några av hundratals som gav Ida Gabrielsson stående ovationer efter hennes tal.

På torsdagen höll Ida Gabrielsson sitt sista tal som Ung Vänsters ordförande. Och fick sedan stående ovationer från förbundets kongressmedlemmar i Folkets hus i Sandviken.

– För mig var det här det började och om man får tillåta sig att överdriva lite är det även här det slutar för mig, sade hon.

Annons

På samma scen i Folkets hus som Ida Gabrielsson en gång tog en av sina första debatter för Ung Vänster tog hon också avsked efter nästan sex år som ordförande när hon i går invigde förbundets 45:e kongress.

Kommer att sakna

– Jag har fått vara en liten del av någonting väldigt bra. Jag kommer sakna er oändligt mycket men jag vet att nya röster kommer att sjunga klarare och vackrare, vassare och tonsäkrare. Det är min fasta övertygelse, sade hon.

Utifrån den respons Ida fick efter talet lyckades hon med det hon föresatte sig – att förmedla känslan hon tycker har genomsyrat Ung Vänster de här åren. Gemenskapskänslan och viljan att förändra.

Hur ska den som tar efter dig vara?

– Jag tycker att den personen ska vara sig själv, man kan inte göra exakt på samma sätt. Min bakgrund har varit bärande för mig i hur jag tycker att vi ska vara organiserade och vilka politiska frågor vi ska lyfta. Den som tar efter mig måste få genomsyra det själv tillsammans med den verksamhetsplan som vi kollektivt tar.

Semester väntar

För Ida själv är nästa punkt på schemat semester och tid till att fundera över vad hon ska göra härnäst.

– Jag vet faktiskt inte alls. Det känns lite läskigt, men också skönt att man inte bestämmer för sig exakt för vad man ska göra. Kanske jag börjar plugga eller tar ett jobb.

– Jag leder ju partiets framtidskommission och kommer fortsätta med det till partiets kongress i januari, säger hon och berättar sedan engagerat om innehållet i det strategidokument kommissionen redan lämnat över till partistyrelsen.

På frågor om dig själv glider du hela tiden över till politiken.

– Jaha, jo det är sant, säger Ida och skrattar.

– För mig är det personligt också, det politiska. Det har det alltid varit. Det handlar ju om hur man själv är uppväxt och vad man själv har för bakgrund när det gäller kön och klass.

Din egen framtid inom partiet, är det fram till kongressen i januari som du har den utstakad?

– Ja, sedan vet jag inte. Jag vet att jag aldrig kommer sluta vara aktiv organiserad, men man kan vara det på olika sätt och exakt hur det blir får man se. Det handlar om så många olika saker, vad man själv vill och också vad våra medlemmar vill.

Du kanske vill klättra uppåt och bli partiledare?

– Ja, det vet man ju inte. Man ska nog inte hoppa från den ena ledarposten till den andra, utan ta en liten paus.

Men du utesluter inte det?

– Jo, haha. Nu gör jag det.

För tillfället?

– Man ska säga nej, det har jag hört. Så jag säger nej.

Mer läsning

Annons