Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala byggen räcker inte för att möta inflyttningen

/
  • Stefan Lundqvist.

Sandvikenhus kan bygga 30–50 nya lägenheter per år under de närmaste åren. Men det räcker inte för att klara behoven när Sandviken växer.
– Det krävs privata aktörer som går in och kompletterar, säger Stefan Lundqvist, vd i Sandvikenhus.

Annons

Han menar att Sandviken "sitter i guldsits" när allt fler flyttar till Sandviken.

I fjol ökade befolkningen med 583 personer och ökningen väntas fortsätta framöver – med cirka 500 personer om året.

Om prognoserna håller bedöms behovet vara cirka 150 nya lägenheter per år. Men det kommunägda bostadsbolaget har inte råd att täcka upp med alla nya bostäder som behövs.

– Vi har ekonomiska ramar som begränsar oss och vårt byggande, säger Stefan Lundqvist och hänvisar till kraven som politikerna ställer.

Sandvikenhus ska gå med en viss vinst och klara en stor del av investeringarna med eget kapital. Soliditeten – andelen som finansieras med egna pengar – ska vara minst 23 procent.

Om Sandvikenhus skulle bygga 100 lägenheter då skulle det alltså inte gå ihop?

– Nej, företaget är för litet. Hade vi haft 40 000 lägenheter hade vi säkert kunnat bygga 300 lägenheter per år. Det beror på hur mycket intäkter du har och soliditetskraven som ägarna har ställt.

I höst startar bygget vid Sveavägen, två åttavåningshus med totalt 74 lägenheter. Tack vare en nationell upphandling av så kallade kombohus blir bygget billigare än vad som tidigare varit normalt. I stället för uppåt 29 000 per kvadratmeter blir kostnaden mellan 17 000 och 24 000 kronor beroende på hur man räknar.

Det påverkar hyresnivåerna som ändå hamnar på 5 000 kronor för en etta och 8 500 kronor i månaden för en trea på 74 kvadrat.

– Vi ska bygga för alla, säger Stefan Lundqvist som räknar med att de nya lägenheterna ger bättre fart i bostadskön och skapar flyttkedjor mellan olika bostäder, från villor till lägenheter och mellan olika lägenhetstyper.

Sandvikenhus har i dag lägenheter med hyror från knappt 3 000 kronor till 13 000 kronor.

– Det är jätteviktigt att behålla den här strukturen. Så att det finns lediga lägenheter till alla, oavsett köpkraft.

Men under senaste året har bostadsbristen tilltagit.

Uthyrningsgraden har ökat, från 97 procent till närmast 100 procent. Varje procentenhet motsvarar cirka 40 lägenheter.

– Det svischade bara till. Nu är det konstant tryck, konstaterar Stefan Lundqvist.

För 10–15 år sedan var läget ett annat. Då revs flera hus, bland annat i stadsdelen Björksätra. Det var billigare att riva än behålla lägenheterna.

Frågan är om de ljusa prognoserna håller den här gången. Stefan Lundqvist tror att trycket håller i sig, åtminstone under de närmaste åren.

Han beskriver en Sverigekarta där Storstockholmsområdet sväller.

– Vi tillhör ju snart den svulstiga delen. Vi har bara 15 mil till storstan. Går man fågelvägen från Gysinge, kommunens sydspets, så är det ännu närmare. Det känns som att prognoserna är förhållandevis tillförlitliga.

Efter Sveavägen står andra projekt på tur. I såväl Norrsätra som Björksätra finns byggbar mark, liksom i Sandvikens centrum.

Närmast till hands ligger nog planerna på tvåvåningshus i Säljan, nära Storsjön. Där blir det i så fall 48 lägenheter.

Stefan Lundqvist ser gärna att Sandviken växer österut, mellan Lövbacken och Forsbacka. Det kräver dock att va-system och annan infrastruktur byggs ut.

– Jag har fört diskussioner med Gävles motsvarighet inom allmännyttan. Vi har tittat på Forsbacka och området där kommungränserna möts. Det är en idé som också funnits tidigare att titta på nån form av gemensamma byggnationer där.

Finns det bostäder för alla om Sandvikens befolkning fortsätter att öka med cirka 500 personer per år under de närmaste åren?

– Ja, under förutsättning att också privata aktörer ser att Sandvikens kommun utvecklas och att man där får sina lägenheter uthyrda. Allmännyttan kan inte lösa det på egen hand, säger Stefan Lundqvist.

Mer läsning

Annons