Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråden vill se en mer långsiktig lösning

I går fick kommunalråden i Norduppland och västra Gästrikland många miljoner tilldelade från regeringen. Arbetarbladet vill veta:

Räcker extrapengarna och vad ska de användas till?

Annons

– Det låter något bättre, det underlättar naturligtvis för 2010, men vi måste ändå krympa kostymen. Som skatteunderlagsprognosen har sett ut hittills får vi 18 miljoner mindre i skatteintäckter nästa år. Vi ska just nu sätta oss ner med budgeten och först när den är klar i november ser vi effekterna av allt som händer nu.

Det hon dock vet bestämt är att de här extrapengarna inte tar bort besparingarna på sikt.

– De kommer vi behöva göra ändå. Effekten av de som blir utförsäkrade från försäkringskassan kommer synas först nu i januari och det kommer troligtvis göra att försörjningsstödet blir bekymmersamt.

 

– Det räcker inte, men det är naturligtvis välkommet. För oss i vår lilla kommuen räknas varje tusenlapp, så spontant är det jättebra med extra pengar, men jag vill inte ropa hej innan jag har sett det själv och analyserat det.

Vad pengarna ska läggas på och om vissa besparingar kan skjutas upp tycker han är förtidigt att svara på.

– Vi satsar hela tiden på vård, skola och omsorg.

Men klart är dock att de nya pengarna inte räddar kvar byskolorna.

– Den nedläggningen handlar inte om pengar, utan om att elevunderlaget är för litet.

Det politiska beslutet om nedläggning av byskolorna i kommunen är dock inte är taget ännu.

 

– Nej, vi vill se en mer långsiktig lösning, annars blir det samma problematik år 2011. Jag vill vänta och se hela höstproppen innan det blir ytterligare analyser. Men det är bra att regeringen har uppfattningen att kommunerna behöver pengar.

Miljonerna räcker för den här gången. Men inte för framtiden och i vilka hål som pengarna hamnar vill Peter Kärnström i nuläget inte uttala sig om:

– Vi ska fundera starkt på vad vi ska göra med pengarna.

 

– Det är välkomna pengar. De räcker absolut för dagen. Jag visste att det skulle komma pengar, men inte hur mycket. Men vi ligger inte så risigt till. Det känns bra, det vänder nu.

Lars Skytt är mycket positiv och tror att de närmare sju miljonerna gör att det inte blir några uppsägningar inom kommunen.

– Det är inte säkert, men det ser lovande ut. Jag tror att pengarna även går till skolan, mer specifikt till Kulturskolan i Skutskär och vuxenutbildningen. Men vi måste ju också se om regeringen säger att det är en viss inriktning på de här pengarna.

Mer läsning

Annons