Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommundirektören om kanalens förfall: "Vi gjorde en miss den här gången"

Sandvikens kanal har under en långt tid haft problem med nedskräpning och överbeväxt vegetation. Rapporter kom in om att en kommunalt driven pump gått sönder, vilket lett till att kanalens tillstånd förvärrats ytterligare. Nu svarar kommundirektör Ann-Katrin Sundelius på kritiken.

Annons

Det har varit många turer hit och dit om kanalen i Sandviken. Dels markraset som orsakades vid byggandet av Willys, men också att kanalen i princip ständigt haft problem med nedskräpning och låga vattennivåer.

Och nu tidigare i veckan berättade Arbetarbladet att kanalen i Sandviken ännu en gång förfaller.

Kanalen vid Kyssbron.

Den här gången är det på grund av att den kommunalt ägda pumpen vid Gävlevägen gått sönder. Utan att någon på Sandvikens kommun märkt detta.

LÄS ÄVEN: 26 år sen sist – nu bygger HSB 24 lägenheter vid kanalen i Sandviken

Nu svarar Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör, Sandvikens kommun, på kritiken.

– Vi måste bli bättre på att informera när det blir problem och sådant här händer. Vi gjorde en miss den här gången, och vi gjorde det på grund av semestertider och att ingen på kommunen råkat svänga förbi där under semestern, säger hon.

Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör på Sandvikens kommun, svarar på kanalkritiken.

Kommundirektören menar att det är förfärligt det som hänt med kanalen. Men hon tillägger kvickt att reparationsarbetet redan är långt gånget.

– Vi har köpt en ny pump, men eftersom att det var lång väntetid på leveransen så kommer det att ta några dagar innan den anländer. Vi hyr en pump tills vidare, för så här ska inte kanalen få se ut.

LÄS OCKSÅ: Fastighetsägare vill bygga hus vid Smassens förskola i Sandviken

Även om kanalen inte alls ser ut att må bra just nu, uppger kommundirektören att stora investeringar och åtaganden gjorts de sista åren för att förbättra kanalen och dess intilliggande miljö.

Och detta är absolut ingenting man tänker dra ned på.

– Man har ett skötselprogram som täcker kanalen från Dal-Britas till Gävlevägen. Sandvikenhus och Arbetsmarknadsenheten håller efter sly och städar även i Kanalen, men vi har tyvärr inte resurser att plocka upp cyklar och kundvagnar varje vecka.

– Vi har ett tänk om att vi ser kanalen som en del av parken. Om man bortser från raset som skedde förut vid anläggningen av Willys, har vi ju en beredskap att återplantera träd och växtlighet om det händer något, säger Ann-Katrin Sundelius.

Hon håller med om att det måste bli bättring när det gäller att hålla ordning på kanalen både från kommunens sida och allmänhetens, särskilt vad gäller nedskräpningen.

LÄS ÄVEN: S vill ha fritt wifi i Sandvikens kommun

Men det finns dock varken möjligheter att förbättra städningen eller att städa oftare.

– När det gäller städningen har vi inte resurser, tyvärr. Som med raset: ska vi fixa kanalen på andra sidan Gävlevägen? Eller ska vi restaurera vattenspegeln i stadsparken? Det är avvägningar hela tiden.

Däremot är Ann-Katrin Sundelius övertygad om att det finns andra saker som är viktiga när det kommer till att bevara och hålla kulturobjekt som kanalen vid liv. Hon menar att människorna som lever i Sandviken har minst lika stort inflytande som kommunen.

– Jag tycker man kan återuppliva Kanalens vänner, de kämpade för att hålla snyggt. Det behövs ideella grupper som de och Sandvikens vänner. Desto fler som visar att de bryr sig, ju bättre går det att vårda och ta tag i sådana här åtaganden som kanalen, säger kommundirektören.

Mer läsning

Annons