Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen backar om krav på återbetalning

Äldreomsorgen i Sandviken får nu backa från kravet att uppsagda ska betala tillbaka för semestern. Personalen har rätt att avbryta ledigheten och gå tillbaka till sina jobb. – De får gå dubbelt med vikarierna om det är så, säger Mona Thoresson, ombudsman på Kommunal.

Annons

I gårdagens tidning berättade vi att de 60 uppsagda inom äldreomsorgen i Sandviken kan bli återbetalningsskyldiga för semesterersättningen. Men efter överläggningar med Kommunal i går fick Sandvikens kommun bakläxa. Kravet strider nämligen mot bestämmelserna i semesterlagen.

– Ingen ska behöva gå på semester och ha en skuld, säger Mona Thoresson.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet har anställda som mister sina jobb försökt avbryta semestrarna och gå tillbaka i tjänst. De har dock nekats med förklaringen att någon av de vikarier som tagits in först måste hoppa av. Men så får det inte gå till, uppger Mona Thoresson.

– De har rätt att avbryta sina semestrar oaktat om de har plats eller inte i organisationen. Det är arbetsgivarens ansvar att ordna. De får gå dubbelt med vikarierna om det är så, säger hon.

Enligt äldreomsorgschefen Karin Jonsson ska man nu ordna så att ingen slutar sin anställning med en semesterskuld.

– Vi har väl inte genompratat det här så bra, det kan jag säga, uppger hon.

I den modell som äldrepersonalen jobbar enligt arbetas inte semestern in i förväg utan under innevarande år. Alla som undrar hur många betalda arbetsdagar som de har rätt till kan kontakta arbetsgivaren. Marie Sahlin

Mer läsning

Annons