Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen börjar samla i ladorna

Nämndsammanslagningar och administrativ hårdbantning diskuterades i debatten om budgetramar för de kommande åren, när kommunfullmäktige i går sammanträdde.

Annons

Ny ordnings Jan-Olov Eriksson-Gladh inledde debatten om budgetramar för 2009–2011 med att, som han kallade det själv, vara en ”glädjedödare” och tala om dystra tider för världsekonomin.

Är det tid att börja samla i ladorna?

Relativ enighet, sånär på ett par procent, råder om hur stort överskottet ska vara. Det finansiella målet för 2009 är 15 miljoner kronor, med 20 respektive 25 miljoner kronor de påföljande åren.

Oppositionen vill spara lite mer, med 2,5 miljoner kronor mer det första året, och på sikt 2 procent mer än majoriteten.

– Vi lyfter undan mer pengar för att inte bränna av allt. Det kan te sig som petitesser men det är trots allt en markering, säger Riitta-Liisa Björk, m.

Bara vänsterpartiet föreslår i sitt ramförslag en skattehöjning. 33 miljoner kronor mer i skatteintäkter vill de ge kommunen för att förbättra omsorgen, men under debatten var samtliga övriga partiers motstånd mot detta massivt.

– Finns det exempel på en kommun som har höjt skatten och löst sina problem? frågade centerns Carl-Ewert Ohlsson i riktning mot Karin Nilsson, v.

Kd vill i sitt förslag slå samman nämnder för att göra samarbetsvinster, bland annat föreslås Kultur- och fritidsnämnden slå sina påsar ihop med Tillväxtnämnden.

Miljöpartiet menade att det finns tiotals miljoner kronor att tjäna på nämndsammanslagningar.

Kostnaden för nämndernas administration i allmänhet, och Kunskapskontorets i synnerhet, dryftades från flera håll. Nils-Gunnar Kempe, fp, var en av dem som refererade till Kunskapskontorets stora administration.

– Det blir tufft för Kunskapsnämnden att klara av detta, men jag tror att de gör det, sa han om den stora besparing som krävs av nämnden för att budgeten ska gå ihop.

Klas Palmér, s, fick som ordförande i Kunskapsnämnden försvara sin förvaltnings stora kostym, bland annat genom att påpeka det understöd som administrationen ger arbetstyngda rektorer, men han hänvisade också till en utredning om förvaltningens storlek som är på gång:

– Vi tar hjälp av en utomstående resurs – är Kunskapskontoret för stort?

Mer läsning

Annons