Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen erkände felaktig räkning efter 20 år

Margareta Lindholm fick 1989 en räkning för sophämtning fast inga sopor blivit hämtade.

Nu efter 20 år har kommunen erkänt felet och tagit tillbaka sitt inkassokrav.

– Äntligen. Jag har känt mig så otroligt nonchalant behandlad under alla år, säger Margareta.

Annons

Från början handlade det om en räkning på futtiga 266 kronor som Margareta Lindholm inte ville betala.
Detta av den enkla anledningen att inga sopor blivit hämtade under den korta tiden som hon bodde i Västanhede utanför Österfärnebo i slutet av 80-talet.
– Innan jag flyttade dit stod huset obebott. Den som hämtade soporna trodde väl att det fortfarande var tomt när jag bodde där.Med inkassokostnader och ränta har Sandvikens kommuns fordran stigit till 1 413 kronor.
Margareta Lindholm har envist vägrat betala trots att det hade varit både enklare och billigare för henne att lägga 266 kronor och få saken ur världen i stället för att ringa och skriva och ringa igen och skriva nya brev.
– För mig blev det en principsak. Jag ville inte betala för en tjänst som jag inte fått. Ungefär vartannat år har jag gjort nya försök att få kravet bortplockat.

Inom Sandvikens kommun pratas det ofta om vikten av att det finns ”en dörr in”.
En medborgare som har ett ärende ska alltså inte själv behöva leta sig fram i administrationen för att hitta fram till rätt handläggare, utan den som tar emot första samtalet ska känna ansvaret att lotsa vidare till rätt avdelning och rätt person.Så har servicen inte fungerat i Margareta Lindholms fall. Hennes samtal har inte lett någonstans.
– Ingen av dem jag pratat med har tyckt att det varit deras bord. Jag har blivit kopplad vidare och vidare och fått besked om att någon ska höra av sig. Men ingen har ringt tillbaka.

För en tid sedan blev Margareta Lindholm hotad med Kronofogden om hon inte betalade. Då mejlade hon ekonomichefen Kerstin Ryding och plötsligt gick allt väldigt snabbt.
Enligt diarieföreningen skickades sex mejl fram och tillbaka mellan ekonomichef, kommundirektör och Margareta Lindholm under loppet av sju timmar. Sedan fanns det ett beslut om att skulden var avskriven.
– Trots att jag blivit nonchalerad i 20 år måste jag ge Kerstin Ryding en eloge. Det är tur att det fanns en person som till sist hade stake nog att göra något i stället för att säga ”inte mitt bord”.

Mer läsning

Annons