Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen fick huset

/
  • TVINGAD GÅVA. Hemvärnsgården i Järbo är ute till försäljning för cirka en halv miljon kronor. Sandvikens kommun tar hand om pengarna. Enligt stadgarna från 40-talet var nämligen hemvärnsföreningen tvingad att skänka gården till kommunen den dag föreningen upplöstes.

Gamla otidsenliga stadgar tvingade Järbo Hemvärnsförening att ge bort sin gård till Sandvikens kommun. Nu säljs hemvärnsgården för cirka en halv miljon kronor. Pengarna stoppas in i kommunbudgeten.


– Det känns för jävligt. Vi hade andra idéer om vilka vi ville skänka gården till, säger Ingemar Bergquist.

Annons

Medlemmarna i Järbo Hemvärnförening och Järbo Lottakår kämpade i det längsta för att fortsätta driva hemvärnsgården. Fattades det pengar i kassan tog de av egna medel när det var dags att rusta eller köpa olja. Men medelåldern i föreningarna var hög och nyrekryteringen obefintlig. Till sist tvingades medlemmarna ge upp och lägga ned verksamheten.

Enligt stadgarna från det att Järbo Hemvärnsförening bildades på 40-talet skulle tillgångarna överlåtas till Järbo kommun den dag föreningen upphörde.

Eftersom Järbo kommun inte längre finns skänkte föreningen i stället fastigheten till Sandvikens kommun.

– Vi hade inget annat val. Vi kunde ju inte gärna bryta mot stadgarna, säger Ingemar Bergquist, hemvärnsföreningens siste ordförande.

Han och de andra medlemmarna hade annars gärna sett att hemvärnsgården kommit bygden till godo.

– Vi hade gärna sett att PRO eller någon annan förening fått ta över efter oss. Givetvis utan att behöva betala någonting. Nu på senare tid har vi också fått en friskola i Järbo som visat intresse av att ta över gården.

Via en mäklare har nu Sandvikens kommun annonserat ut hemvärnsgården med 475 000 kronor som prisidé i annonserna.

I uppdragsavtalet med mäklaren står det annars att utgångspriset ska vara 700 00 kronor om inte säljare och mäklare kommer överens om annat inför försäljningen.

Sandvikens kommuns reavinst sedan mäklarprovisionen på 4,5 procent är avdragen försvinner in i den stora kommunbudgeten till en post som kontrolleras av kommunstyrelsen.

Järbobor med insyn i affären tycker att det hade varit etiskt och schysst av kommunen att avstå från att ta emot gåvan. Men tekniska chefen Cristina Andersson menar att det inte var så enkelt.

– Problemet var att det stod i stadgarna vad som skulle hända om föreningen upphörde. Enda lösningen var att kommunen tog över. Vi kollade om kultur- och fritidsförvaltningen hade något intresse av fastigheten. Det hade de inte. Ingen annan kommunal verksamhet var heller intresserad. Därför blir det försäljning.

Enligt Cristina Andersson har kommunen haft en del kostnader som tillfällig ägare.

– Vi har betalat el och olja. Men det borde naturligtvis bli en affär med reavinst.

Mer läsning

Annons