Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen för sent ute i fallet Mary

Den uppmärksammade domen i fallet med 90-åriga Mary Liljeoos står fast. Kammarrätten kan inte ta ställning till prövningstillstånd eftersom Sandvikens kommun överklagan kom in för sent.

Annons

Mary Liljeroos nekades korttidsvård när hon skrevs ut från sjukhuset efter ett armbrott som gjorde att hon inte klarade sig själv.

Kommunen tyckte att det räckte med utökad hemtjänst. Men det höll inte förvaltningsrätten med om. I efterhand fick Mary Liljeroos rätt. Hon borde ha kommit till ett korttidsboende.

På kommunens äldreomsorgsförvaltning ansåg man att den principiellt viktiga domen var anmärkningsvärd. Rätten till korttidsvård är inte reglerad i socialtjänstlagen, ansåg de ansvariga.

Formellt blev det äldreomsorgsnämnden som begärde prövningstillstånd. Men eftersom nämnden var för sent ute fastställs förvaltningsrättens dom, vilket innebär att det är den som handläggarna nu har att rätta sig efter i liknande ärenden där varken landstinget eller kommunen vill erbjuda vård till gamla människor som är sjuka eller skadade.

Mer läsning

Annons