Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan tvingas sälja Sandbacka med förlust

Branschorganisationen Fastighetsägarna bedömer att Sandvikens kommun nu tvingas sälja Sandbacka Park för ett lägre belopp än det man själv byggt för.
– Förlusten får kommuninvånarna stå för, säger vd:n Krister Nilsson.

Annons

Fastighetsägarna Mellansverige kritiserade i ett tidigt skede Sandvikens kommuns beslut att i egen regi bygga och driva företagsparken vars femte etapp nu blivit definitivt olagligförklarad.

– Om beslutsfattarna i Sandviken hade varit lite mer lyhörda och ödmjuka när Sandbacka Park fortfarande bara fanns på skrivbordet hade denna olyckliga process kunnat avslutas i tid, säger Krister Nilsson.

Argumenterade emot

Han påstår dock att han i dag inte känner någon skadeglädje trots att branschorganisationen fick rätt i sin kritik.

– Det finns inga vinnare i kommunala riskprojekt som Sandbacka Park. Redan från början argumenterade vi emot att Sandviken kommun använder skattepengar som riskkapital på en marknad där det redan finns etablerade privata fastighetsföretag. Förutom att det är ett riskspel med skattepengar snedvrider det konkurrensen. Kommunens företrädare hävdar att de stödjer näringslivet. Men effekten blir den motsatta.

Måste sälja

Sandvikens kommun måste nu rätta sitt felaktiga beslut genom att sälja parken.

– Det blir till ett marknadsvärde som av allt att döma är betydligt lägre än de belopp kommunen satsat. Förlusten får kommuninvånarna i Sandviken stå för. Men å andra sidan slipper de belastas med de dåliga resultat som Sandbacka Park hittills har visat upp, säger Krister Nilsson.

Annons