Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen klarar inte målen

Barngrupperna och lärartätheten ska ligga i nivå med jämförbara kommuner, även inom fritidshemmens verksamhet.

– Men vi klarar inte det under 2012, säger kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman (S) och lovar att man ska se över fritidsverksamheten i kommunen.

Annons

I lördags berättade Arbetarbladet att Sandvikens kommun kammar hem bottenplaceringar både när man mäter personaltätheten och barngruppernas storlek på fritis. Enligt Skolverkets statistik har kommunen rasat från 35,9 barn inskrivna på fritis under 2007 till 50,6 barn förra året.

– Det är alldeles riktigt att vi har väldigt många barn per avdelning, säger kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman (S).

Hon konstaterar samtidigt att Sandviken ligger bättre till jämfört med närliggande kommuner som Hofors, med 64 barn per avdelning, och Gävle, med 56 barn per avdelning.

– Jag vill inte säga att det inte är en knepig sits, för det är det och vi tar pedagogernas synpunkter på allvar. Vi äskade mer pengar inför 2012 för att satsa på fritis, men det fick vi inte, säger Brockman och berättar att Kunskapsnämnden ska förlägga sitt marsmöte till ett fritis för att få en bättre inblick i verksamheten.

Hur antalet barn per fritis har kunnat öka så drastiskt de senaste fem åren har hon dock inga svar på.

– Vi har inte gjort några neddragningar inom fritidsverksamheten eller stängt något fritis, säger hon

Under 2012 nås inte målet att ligga i nivå med rikssnittet för fritidshemmen.

– Det är ett riktmärke som gäller all skolverksamhet och därmed också fritidshemmen. Men inför 2012 har vi inte pengarna för att klara det, säger Brockman, som under kvällens fullmäktige ska svara på en interpellation från Centerpartiet med kritiska frågor om kommunens ambitionsnivå.

Dessutom finns representanter från Lärarförbundet på plats för att larma om den stressiga vardagen på kommunens fritis.

Mer läsning

Annons