Vid en översvämning i kanalen i januari 2007, föranledd av att det bildats en isvall i Dalälven, steg vattnet så högt att flera fastigheter inom det så kallade Vita Bruket fick in vatten och blev skadade.
Enligt Sandvikens kommun stoppade Vattenfall kraftverket i samband med att isvallen bildades, vilket innebar att vattnet inte kunde passera. Men eftersom Vattenfall inte samtidigt stängde luckorna till intagningskanalen kunde vattenmassorna fortsätta in i kanalen och orsakade därmed översvämningar i intilliggande byggnader.
I tidigare förhandlingar har Vattenfall vägrat betala skadestånd enligt skadeståndslagen eftersom det inträffade inte skedde genom uppsåt eller vårdslöshet.
Tillämpar miljöbalken
Nu kräver i stället kommunen skadestånd enligt miljöbalken. Detta enligt en paragraf som innebär att skador som inte uppstått genom uppsåt eller vårdslöshet i vissa fall ändå ska ersättas.
– Det finns ett rättsfall där en kommun grävde bort vatten som hotade en skola, vilket fick till följd att en annan fastighet drabbades i stället, säger kommunjuristen Ulf Back.
Kommunens totalkostnad för renoveringen av de skadade byggnaderna i Gysinge blev 900 000 kronor. Med i den summan finns dock kostnader för förbättringsåtgärder som inte hade med översvämningen att göra.