Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kräver vattenfall på skadestånd

Sandvikens kommun kräver nu skadestånd av Vattenfall för de skador som uppstod vid den stora översvämningen i Gysinge förra året. Ersättningsanspråket kan komma att uppgå till drygt en halv miljon kronor.

Annons

Vid en översvämning i kanalen i januari 2007, föranledd av att det bildats en isvall i Dalälven, steg vattnet så högt att flera fastigheter inom det så kallade Vita Bruket fick in vatten och blev skadade.

Enligt Sandvikens kommun stoppade Vattenfall kraftverket i samband med att isvallen bildades, vilket innebar att vattnet inte kunde passera. Men eftersom Vattenfall inte samtidigt stängde luckorna till intagningskanalen kunde vattenmassorna fortsätta in i kanalen och orsakade därmed översvämningar i intilliggande byggnader.

I tidigare förhandlingar har Vattenfall vägrat betala skadestånd enligt skadeståndslagen eftersom det inträffade inte skedde genom uppsåt eller vårdslöshet.

Tillämpar miljöbalken

Nu kräver i stället kommunen skadestånd enligt miljöbalken. Detta enligt en paragraf som innebär att skador som inte uppstått genom uppsåt eller vårdslöshet i vissa fall ändå ska ersättas.

– Det finns ett rättsfall där en kommun grävde bort vatten som hotade en skola, vilket fick till följd att en annan fastighet drabbades i stället, säger kommunjuristen Ulf Back.

Kommunens totalkostnad för renoveringen av de skadade byggnaderna i Gysinge blev 900 000 kronor. Med i den summan finns dock kostnader för förbättringsåtgärder som inte hade med översvämningen att göra.

Annons