Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar strid med länsstyrelsen om myggen

Sandvikens kommun tar strid med länsstyrelsen om myggbekämpningen inom naturreservatet i Österfärnebo. Till skillnad från länsstyrelsen tycker kommunen att det bara gynnar naturreservatets syfte att myggen hålls borta med kemisk bekämpning.

Annons

Den omstridda frågan om besprutning mot mygg i byn Ista har nu hamnat hos Miljööverdomstolen sedan länsstyrelsen Gävleborg överklagat Miljödomstolens dom och fått prövningstillstånd.

Länsstyrelsen vill stoppa all myggbekämpning inom naturreservatet i Ista med hänvisning till föreskrifter som förbjuder all form av kemisk eller biologisk bekämpning inom reservat.

Så länge som det inte finns ett uppföljningssystem som visar att bekämpningsmedlen är ofarliga för naturen och människan på lång sikt bör ingen dispens medges, menar länsstyrelsen.

Men de regionala myndigheterna är inte överens inför det slutliga avgörandet. Sandvikens kommun ställer sig nu på ortsbefolkningens sida och hävdar i ett yttrande att det bara är bra för reservatet om myggorna hålls borta.

"Vi ser hellre att villkoren för användningen av bekämpningsmedlet skärps än att bekämpning helt förbjuds", heter det i ett yttrande undertecknat av kommunalrådet Peter Kärnström, s, och miljöchefen Tommy Stenergard.

Sandvikens kommun hävdar också att myggbekämpning inom reservatet gynnar omgivande områden då stickmyggan kan förflytta sig långt utanför reservatsområdet.

Mer läsning

Annons