Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen till reträtt om Drömfabriken

Den förändring på Drömfabriken som i går var ett faktum är i dag ett ”om” och ett ”kanske”.

Kommunen gjorde omedelbart reträtt och skickade nya brev med nya besked till de funktionshindrade som riskerar att få sluta med sitt kulturarbete.

– Ambitionen är att de här människorna ska få fortsätta på Drömfabriken, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går fick de personer som har sin dagliga verksamhet på Drömfabriken i onsdags besked om att de ska omplaceras efter nyår då avtalet mellan kommunen och kulturhuset går ut.

Någon öppning för en fortsättning fanns det inte då.

Men redan på torsdagen skickade handikappomsorgen ut nya brev med delvis nya besked.

– Det blev en väl tydlig skrivning och vi fick vissa reaktioner på texten. Nu vill vi göra klart att frågan inte är slutligt avgjord, säger Peter Olofsson, socialchef för handikappomsorgen.

I det nya brevet finns det formuleringar som ”diskussioner förs”, ”resultatet lär visa sig” och ”om det blir någon förändring”.

Det utgående avtalet – olagligförklarat redan när det skrevs eftersom det inte föregåtts av någon upphandling – bygger på att fem olika förvaltningar är med och köper tjänster för totalt närmare 4,5 miljoner kronor under en treårsperiod.

Kommunalrådet Monica Jacobsson säger att ambitionen och viljan är att det ska bli en fortsättning.

– Vi vill att de här människorna ska få fortsätta trivas och må bra på Drömfabriken.

Men situationen som just nu hanteras internt inom kommunen är att den dagliga verksamheten för ett tiotal funktionshindrade, kärnan i Drömfabriken, är lagstadgad och antingen ska bedrivas i egen regi eller upphandlas i fri konkurrens.

Oavsett vad politikerna vill kan alltså kommunen inte gå ut och göra upp hur som helst med ett enskilt företag eller ett kooperativ.

– Jag förutsätter att den frågan sköts av tjänstemännen enligt lagar och konstens alla regler, säger Monica Jacobsson.

Vid sidan av kommunen är det fastighetsägaren Göranssonska stiftelserna som är den stora finansiären bakom Drömfabriken. Samtal förs mellan kommunledningen och stiftelserna, bekräftar Monica Jacobsson. Men hon förnekar att det förekommer påtryckningar.

– De vill bara veta var vi står och hur vi tänker inför framtiden. Precis som vi önskar de att det blir en bra fortsättning.

Mer läsning

Annons