Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill inte ha fler gymnasiefriskolor

Annons

De nya gymnasiefriskolor som planeras i Sandviken tillför inte regionen någonting. Skolorna bidrar bara till att det blir överetablering.

Med den motiveringen säger en politiskt enig kunskapsnämnd nej till både Baggium och Lernia i ett yttrande.

Som Arbetarbladet berättat har både Baggium Utbildning AB och Lernia College AB ansökt hos Skolverket om att få starta gymnasiefriskolor i Sandviken med teknisk inriktning nästa höst.

De båda skolföretagen har jämfört befintligt utbud med elevernas önskemål och funnit att det finns behov av ytterligare utbildningsplatser inom bland annat industri-, teknik och elprogrammen. Om båda etableringarna blir av tillförs Sandviken ytterligare 294 gymnasieplatser när friskolorna är fullt utbyggda.

Men politikerna i kunskapsnämnden gör en annan bedömning att menar att Baggium och Lernia bara bidrar till att det blir en överetablering utan att de för den skull tillför någonting nytt till regionen. Därför säger kunskapsnämnden nej i sitt yttrande till kommunstyrelsen, som i sin tur ska tala om för Skolverket hur Sandvikens kommun ser på de båda friskoleansökningarna.

Enligt kunskapsnämnden kommer kommunens och Sandvik AB:s gemensamma satsning på naturvetenskap och teknik att höja kvalitén på de utbildningar som redan finns. Men om Skolverket släpper fram nya skolor är risken stor att kvalitén sänks. Bland annat genom att det då blir svårare för eleverna att få sin arbetsplatsbelagda utbildning, APU.

Mer läsning

Annons