Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikten i nya arenan fortsätter

Samarbetet mellan Göransson Arenas vd Maya Olsson och restaurangchefen Claus Hartwig knakar rejält i fogarna efter tjafset om betalningarna efter invigningsfesten.

– Vi vill inte ha en konflikt. Men när hon ljuger måste vi ställa allt tillrätta, säger Claus Hartwig.

Hädanefter kommer restaurangbolaget kräva förskott i affärer med arenan.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat fick de 220 personer som arbetade på Göransson Arena under invigningen sina löner för sent. Claus Hartwig, som ska driva restaurangen Fine Food of Scandinavia på arenan och som stod för cateringen till över 3 000 matgäster under festkvällen, förklarade de försenade lönerna med att det kommunala arenabolaget i sin tur inte betalat för festen i tid.

Men Maya Olsson menade i samma artikel att arenan visst gjort det och kallade restaurangbolagets hantering för oacceptabel.

– Och att skylla ifrån sig är också oacceptabelt, tillade hon.

I det skedet stod ord mot ord. Nu har dock Arbetarbladet fått ta del av bland annat invigningsavtalet parterna emellan.

– Maya Olssons oansvariga och felaktiga uttalanden har skadat vårt rykte. På det här sättet vill vi tydliggöra att det vi sa i tidningen stämmer, medan hon for med osanning, säger Claus Hartwig.

Claus Hartwig driver även Axmar brygga och Furuviks brygga och en gastronomisk utbildning i Söderhamn. Han menar att han genom åren alltid varit noga med att behandla både kunder, leverantörer och personal korrekt, något som hotell- och restaurangfacket också bekräftar.

– Vi har byggt upp ett förtroende och det här riskerar att rasera det. Efter skriverierna har till exempel leverantörer hört av sig och undrat hur allt står till eftersom ryktet går att vi har dålig ekonomi, säger han.

I cateringavtalet som arenan och restaurangbolaget undertecknade inför invigningen var betalningsvillkoret satt till tio dagar. Claus Hartwig visar papper på att restaurangen skickade en faktura på 900 000 kronor 5 juni, men att man inte fick betalt av kommunen förrän 3 juli.

– Maya Olsson höll sig alltså inte till fakta när hon sa att kommunen betalat i tid. Hon går dessutom ut och kritiserar oss för bristande likviditetsplanering, när det är hon och det kommunala arenabolaget som omkullkastat den. I stället borde hon erkänna att hon inte höll sig till avtalet, säger han.

När Arbetarbladet konfronterar Maya Olsson med uppgifterna medger hon den här gången att betalningen inte kom in i tid. Enligt henne ankomstregistrerades dock inte fakturan hos kommunen förrän 15 juni. Någon förklaring till det har hon inte.

– Men när vi fick höra att de hade likviditetsproblem gjorde vi vad vi kunde för att snabba på förfarandet.

– Tyvärr klarade vi inte av det och det beklagar jag verkligen. Hela historien är väldigt tråkig.

Maya Olsson tycker ändå att Claus Hartwig duckar sitt arbetsgivaransvar när han skyller de anställdas uteblivna löner på arenabolaget.

– De har hanterat det hela dåligt. Ett företag som inte klarar av att betala ut löner i tid känns inte stabilt.

Frågan är nu hur bråket påverkar parternas fortsatta samarbete.

– Vårt förtroende för arenan är förstås stukat. Hädanefter kommer vi att begära förskottsbetalning av dem. I övrigt får vi se, man måste kunna lita på sin medpart, säger Claus Hartwig.

– Det är upp till dem, men vill de ha förskott går det att ordna. Mer vill jag inte diskutera det här genom tidningen, säger Maya Olsson.

Mer läsning

Annons