Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthall och bibliotek kvar - men för mindre pengar

Det blir mer osthyvel än motorsåg när kultur- och fritidsnämnden ska kapa sina kostnader. Den nedläggningshotade konsthallen ser nu ut att bli kvar liksom biblioteket i Björksätra. I stället blir det kraftigt krympta anslag att bedriva verksamhet för inom kulturskola, bibliotek och föreningsenhet.

Annons

Vid ett extra budgetmöte i går skulle politikerna i kultur- och fritidsnämnden ta ställning till nedskärningar motsvarande drygt 4 miljoner kronor. Men något definitivt beslut togs inte om hur underskottet inför 2010 ska hanteras.

I stället fick förvaltningen i uppdrag att utreda konsekvenserna av minskade anslag enligt faktarutan här intill.

När det gäller konsthallen är det inte längre aktuellt med någon nedläggning. Däremot vill politikerna veta vad som händer om huvudbiblioteket, där konsthallen ingår som en del, fråntas 500 000 kronor av totalt 22 miljoner.

Det nedläggningshotade biblioteket i Björksätra hoppas nämnden kunna behålla genom att skolan tar sin del av kostnaden för det som också betraktas som områdets skolbibliotek. Utökat samarbete mellan bibliotek och skola kan det också bli i Järbo, Östefärnebo och Åshammar.

På initiativ av vänsterpartiet beslutade kultur- och fritidsnämnden att söka mer samarbete med tillväxtnämnden.

– Vi kan inte vänta på att organisationsutredningen blir färdig till 2011. Vi måste börja söka samverkanslösningar redan nu inom områden där vi ligger nära varandra som exempelvis landsbygdsutveckling, turism, kultur och näringsliv, säger Caroline Andersson (V).

Samverkansgruppen inom kultur- och fritidsförvaltningen med enhetschefer och fackliga representanter har krävt att de stora investeringarna i Parkbadet och i den nya idrottshallen i Österfärnebo ska betalas med utökat kommunbidrag. Men det kravet ställde sig inte en majoritet av nämndledamöterna bakom.

– Vi har ett uppdrag att klara för verksamheten för de ramar vi fått och det ska vi försöka göra, säger ordföranden Ulf Gillström (S).

Daniel Didricksson (KD) ville stoppa bygget av Österfärnebohallen.

– Det är helt orimligt att nämnden fortsätter med att vilja bygga en idrottshall i Österfärnebo när vi nu vet att vi måste göra reduceringar med över 4 miljoner kronor, säger han

 

Mer läsning

Annons