Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthallen och två bibliotek kan stängas

Konsthallen i Sandviken är nedläggningshotad – igen. Riskerar stängning gör också biblioteken i Björksätra och Järbo.
– I så fall en katastrof. Vi kan inte montera ned kulturen om vi vill ha kreativa människor och utveckling, säger bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson.

Annons

Nu kommer baksmällan efter de stora satsningar som Sandvikens kommun gjort på att bygga nya, stora fritidsanläggningar.

– Vi drabbas dubbelt upp eftersom vi har stora investeringar som ska betalas förutom att även vi påverkas av de allmänna neddragningarna, konstaterar kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Parkbadet måste i år rustas för 18 miljoner kronor inför hotet om att det annars kan bli stängning. Tillsammans med det nyligen beslutade bygget av idrottshall i Österfärnebo späder det på de redan höga driftkostnaderna för kommunens fritidsanläggningar med ytterligare cirka 2,5 miljoner per år från 2010 och framåt.

Totalt tvingas nu kultur- och fritidsnämnden göra nedskärningar motsvarande cirka 5 miljoner kronor inför nästa år.

– Allt är just nu satt under lupp, säger Bo Eriksson.

Nedläggning av konsthallen är ett av flera objekt som finns med på den lista som politikerna har som diskussionsunderlag. Stängning av biblioteket i Björksätra, flytt av Järbo bibliotek till Gullhedsskolan och tvångsflytt av föreningen RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) från centrum till föreningshuset i Björksätra är tre andra alternativ.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström finns det dock för dagen inget konkret förslag till beslut om nedskärningar. Allt är fortfarande öppet, säger han. Frågan behandlas på nytt vid ett extra budgetmöte på tisdag. Efter det kan det bli aktuellt att förbereda varsel av personal.

Konsthallen i Sandviken var stängd under ett par år i början av 2000-talet för att sedan återuppstå med delvis ny inriktning. Därefter har konsthallen vid minst ett tillfälle varit utsatt för nedläggningshot och nu är det alltså dags igen.

– I så fall är det en katastrof, säger bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson med ansvar även för konsthallen.

Över huvud taget tycker hon att hotet om nedskärningarna inom kulturen är skrämmande.

– I ett samhälle som behöver utvecklas och få kreativa människor måste man satsa på kulturen. Väljer vi i stället att nedmontera kulturen slutar det med en katastrof.

Mer läsning

Annons