Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthallschef sålde tavlor till kommunen

/
  • DUBBLA ROLLER. Halvtidsanställde konsthallschefen Lars Westerman är själv konstnär med egen firma vid sidan om kommuntjänsten. Han sålde tavlor för 191 150 kronor till Sandvikens kommun. ”Olämpligt”, tycker revisorerna om hanteringen av konsthallschefens bisyssla. ”Inte alls”, säger personalchefen Maria Östgren-Forsberg.

Kommunale konsthallschefen Lars Westerman sålde förra året egna tavlor till Sandvikens kommun för 191 150 kronor.
Men personalchefen Maria Östgren-Forsberg ser inga konstigheter i konstnär Westermans dubbla sysslor.
– Allt är reglerat i avtal. Det är varken en otillåten eller olämplig bisyssla, säger hon.

Annons

Efter en genomgång av 670 kommunanställdas extraknäckande fann revisorerna att fem av de personer som driver egna företag vid sidan om sitt arbete förra året fakturerat arbetsgivaren på ett olämpligt sätt.

Men personalchefen Maria Östgren-Forsberg håller inte med revisorerna efter att nu själv ha gått igenom de fem kritiserade fallen.

– Det är inget märkvärdigt med det här. Jag önskar att revisorerna hört av sig i förväg så att vi hade fått en dialog. Då hade vi kunnat undanröja vissa saker som för mig framstår som missförstånd.

Den anställde som gjort de största affärerna med sin arbetsgivare är konsthallschefen Lars Westerman, själv känd konstnär.

Hans privata företag fakturerade förra året kommunen 191 150 kronor för tavlor som delats ut som presenter till kommunanställda som gått i pension.

– Alla lokala konstnärer fick möjlighet att lämna förslag. Personalutskottet fann att Lars Westerman lämnade det bästa förslaget. Därför skrevs ett avtal med honom. Det skulle bli jättekonstigt om han som konstnär skulle vara diskvalificerad att delta i ett sådant sammanhang för att han är konsthallschef på halvtid, säger Maria Östgren-Forsberg.

I de övriga fyra fallen handlar det om småbelopp som anställda fakturerat kommunen från sina egna företag.

Kommunutredaren och skivbolagsägaren Lennart Östblom har exempelvis sålt skivor med lokala artister till biblioteket och presentförrådet för 11 000 kronor.

– Arbetsgivaren har godkänt hans bissysla. Den påverkar inte hans roll hos oss, säger Maria Östgren-Forsberg.

I ett annat fall är det en deltidsanställd slöjdlärare som via sitt privata företag klätt om möbler och utsmyckat en matsal åt kommunen.

– Lärare är anställda av oss för pedagogiskt arbete. Vi kan inte kräva att de ska klä om stolar på arbetstid.

Två andra lärare har sålt tjänster via sina bolag.

– I det ena fallet visste inte ens förskolan som köpte tjänsten att företaget de anlitade drevs av en kommunanställd, säger Maria Östgren-Forsberg.

Mer läsning

Annons