Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsulterna kostar över tre miljoner

Rolf Wikström och John Holmqvist är de utåt okända nyckelpersonerna vid Göransson Arena.

De båda Stockholmskonsulterna har under uppbyggnadsfasen skött för allt från att utrusta kioskerna till att ansvara för budget, evenemang och övergripande affärsutveckling.

Arenabolagets konsultbudget för 2009 var på 1,6 miljoner kronor. Men kostnaden väntas i själva verket bli 3,1 miljoner.

Annons

Arenabolagets underskott för 2009 blir enligt senaste prognosen 10,6 miljoner kronor, vilket är 3,4 miljoner sämre än beräknat.

En av orsakerna till att förlusten blir oväntat stor är att kostnaden för inhyrda experter överskridit budgetkontot med nästan 100 procent.

– Riktigt stora anläggningar som har 15-20 större arrangemang per år kan klara sig med egen personal. Göransson Arena, som i det här sammanhanget fortfarande är en mindre anläggning, kan inte ha så många anställda. I stället måste vi hyra in den personal vi behöver, förklarar tillförordnade vd:n Bo Eriksson.

Inre arbetet

Det är framför allt två konsulter som varit djupt involverad i arenabolagets inre arbete under uppbyggnadsfasen. Rolf Wikström, konsult från Danderyd, har under början av året varit anlitad som kioskförsäljningsansvarig medan John Holmqvist från Värmdö på konsultbasis haft funktionen som evenemangsansvarig. Av faktarutorna här intill framgår vilka ansvarsområden de haft och delvis har.

Wikström skulle enligt avtalet utföra 24 arbetstimmar i veckan åt arenabolaget under första halvåret. För det debiterade han 600 kronor i timmen. I dag arbetar han vidare vid behov mot samma timarvode.

650 kronor i timmen

Holmqvist har också han anlitats 24 timmar i veckan under första halvåret. Hans fasta arvode var 15 600 kronor i veckan. I dag anlitas John Holmqvist efter behov för 650 kronor i timmen.

– Meningen är att Rolf Wikström och John Holmqvist ska fasa ut sig själva under kommande år parallellt med att vi bygger upp en egen organisation, säger Bo Eriksson.

Han menar dock att det inte är självklart att en stor egen organisation är att föredra framför att köpa in experter vid behov.

– Vi står inför vägvalet att antingen bygga upp en personalstyrka som klarar det mesta på egen hand eller fortsätta ha en mindre grundorganisation och hyra in personal. Det är inte givet vilken väg vi ska gå.

Andra inhyrda experter som just nu anlitas av arenabolaget är en ekonom från Öhrlings och en systemutvecklare från Manpower.

Det hundraprocentiga överskridandet av konsultkontot tycker Bo Eriksson att han är fel person att kommentera.

– Jag var inte med och gjorde budgeten, säger han.

Mer läsning

Annons