Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostchefen ändrar sig

Kostchefen Maria Eriksson har ändrat sig. Det kommer inte längre att serveras kyckling i Sandvikens skolor på fredag.
– Barn kan ha en rädsla för att äta kyckling nu, säger Eriksson.

Annons

Stekt kyckling med nudlar och mangodressing. Det var vad som stod på fredagens matsedel i Sandvikenskolorna. Och tidigare i veckan meddelade kommunen att man inte tänkte ändra på det, trots larmen om upphittade glasbitar i kyckling runt om i landet.

Men nu ändrar man sig. Kycklingen är utbytt och det blir en färsrätt i stället på fredag.

– Vi fortsatte diskutera det på eftermiddagen. Barn kan känna en rädsla inför att äta kyckling nu och vi måste se till att alla kan känna sig trygga, säger kostchefen Maria Eriksson.

Kycklingen hade levererats från Kronfågel, som lät kommunen skicka tillbaka den.

– Det känns bra att vi fick skicka tillbaka den. Det är väldigt otrevligt när något sådant här händer. Nu får vi avvakta och se vad som händer. Man vill ju veta orsaken till det här, varifrån det kommer. Sedan får vi agera utifrån det.

Också på Gävle Sjukhus har man valt att sluta servera kyckling. En rätt har fått bytas ut på grund av beslutet.

– Även om vi tycker att kyckling egentligen är en väldigt bra råvara har vi slutat tills vidare, tills vi får höra något mer. Vi väntar tills vi är helt säkra och vet vad det här handlar om, säger Sofia Regefalk som är verksamhetschef för kost och logi.

På Sodexho, som levererar skolmaten till Gävleskolorna, har man inte ännu fattat något beslut om kycklingen. Det är inköpskontoret i Stockholm som ansvarar för det. Däremot finns det inga kycklingrätter på matsedeln de kommande två veckorna.

Det var 20 mars som Kronfågel återkallade ett parti djupfryst kyckling sedan en konsument funnit en bit glas i en kycklingfilé.

Tre dagar senare återkallade bolaget ytterligare partier efter nya larm om glas. Samma dag gjorde man en polisanmälan. En vecka senare beslutade företaget att återkalla all djupfryst kyckling under varumärket Kronfågel efter att ännu fler konsumenter hittat glas i Kronfågels produkter.

Sedan dess har glasfynden spridit sig till andra kycklingprodukter, bland annat Coops eget märke som produceras i Tyskland, färsk kycklingfilé från Kronfågel och i kyckling på en lunchrestaurang i Piteå.

Annons