Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttdjursuppfödare döms för djurplågeri

Annons

En köttdjursuppfödare i Sandviken får villkorlig dom och dagsböter för två fall av djurplågeri. Efter en inspektion en novemberdag i fjol flyttade djurskyddsinspektören akut 33 våta ungdjur till en ladugård i närheten. Hennes bedömning var att de annars riskerade att frysa ihjäl.

Bonden som har ett heltidsarbete vid sidan av djuruppfödningen har haft många kontakter med djurskyddsinspektörerna. Han hade påbörjat bygget av en ny ladugård anpassad för lösdrift av djur. Men bygget blev inte färdigt före hösten.

Enligt tingsrättens dom borde det inte ha varit svårt för bonden att hitta en alternativ placering för djuren. Djurskyddsinspektörerna lyckades ordna det på en dag.

Bonden friades också från djurplågeriåtalen på ett par punkter. En obduktion av en avlivad tjur visade att den inte var så avmagrad och dåligt musklad att den kunde betraktas som undernärd.

När det gällde ett annat djur blev det dock en fällande dom. Ungtjuren var så svag att den inte orkade äta. Enligt djurskyddsinspektören uppträdde den närmast apatiskt.

När det gäller renhållningen fälls bonden för brott mot djurskyddslagen, men inte för djurplågeri. Ströbädden var våt och flera av djuren hade gödselpansar.

Mer läsning

Annons