Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga neddragningar på förskolan i Sandviken

/
  • OTRYGGT. Anneli Hellstrand, här med tvååriges sonen Isak, är en av de föräldrar som nu organiserar sig för att bilda opinion mot nedskärningarna inom förskolorna i Sandviken. ”Det känns väldigt otryggt”, säger hon efter måndagens besked om att grundbemanningen ska sänkas med 25 procent.
  • MINDRE MAT. När de föräldrarna kom till förskolorna för att hämta sina barn i måndags fick de lappar med besked om allt från nedskärningar av personalen till minskade matbeställningar.

Grundbemanningen på Sandvikens förskolor sänks med 25 procent från och med augusti. Det blir dessutom färre vikarier, mer samarbete mellan olika förskolor och mindre mat.
Det beskedet fick föräldrarna i måndags.
– Så här kan de inte göra mot våra barn. Nu är det dags att vi föräldrar går ihop och protesterar, säger Anneli Hellstrand.

Annons

Nedskärningarna som Sandvikens kommun ska genomföraslår hårt mot förskolorna. Exakt vilka konsekvenser det får var det dock svårt att få besked om i går.

I en skrivelse som i måndags lämnades ut till alla föräldrar står det att grundbemanningen ska sänkas med 25 procent per avdelning. Eftersom det arbetar cirka 350 barnskötare och förskollärare i Sandviken skulle det innebära att 80–90 tjänster försvinner.

Förskolechefen Anita Persson, som undertecknat skrivelsen, var i går på fjällsemester med avstängd telefon medan förvaltningschefen Barbro Berglind låg sjuk hemma i bostaden.

Enligt ekonomer på kunskapsförvaltningen är det dock ”bara” ett 20-tal tjänster som ska bort, vilket motsvarar ungefär en heltidsanställd per förskola med fyra avdelningar.

Oavsett hur många förskoleanställda som inte får behålla sina jobb finns det många föräldrar som nu tycker att det sparats tillräckligt på barnen. Nya föräldraråd är på väg att bildas och föräldrasamarbete mellan olika förskolor planeras.

– Det är ett högt pris våra barn ska betala. På sikt blir det dyrt för samhället, säger Anneli Hellstrand, förälder som är på väg att ta initiativ till ett föräldraråd på Brukets förskola för att kunna driva opinion tillsammans med andra föräldrarepresentanter.

– Vi måste tillsammans reagera och säga ifrån. Så här kan de inte göra mot våra barn. Personalen på förskolorna har oerhört viktigt jobb. De måste må bra för att våra barn ska må bra.

Enligt Annsofie Falk, en av kommunens förskolerektorer, finns det även glädjeämnen mitt i sparplanerna.

– På småbarnsavdelningarna planerar vi nu att minska grupperna ned till 13–15 barn. Det blir en väsentlig skillnad. Så bra har vi inte haft det på länge.

Desto större grupper blir det i stället på syskonavdelningarna. Men Ann-Catrin Brockman (S), ordförande i kunskapsnämnden, tror ändå att det blir en acceptabel kvalitet.

– Jag får lita på förskolechefer och rektorer när de säger att det ska gå bra. Det känns inte alldeles förskräckligt. Men jag förstår att de föräldrar som fått det här brevet blir väldigt oroliga.

Mer läsning

Annons