Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver åtgärder i problemklass

Skolan har inte tagit problemen i den stökiga ettan på tillräckligt allvar. Efter en inspektion i klassen med sjuåringar som slåss, tar stryptag, kastar saker och skriker könsord åt lärarna under lektionerna, kräver nu Arbetsmiljöverket åtgärder av Sandvikens kommun.

Annons

Arbetarbladet berättade tidigare i våras om den unga problemklassen sedan en bekymrad mamma gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Hon och flera andra föräldrar beskrev sjuåringarnas arbetsmiljö som ”katastrofal” med en grupp utåtagerande barn som inte fick de stöd de behövde.

Sa upp sig

Klassföreståndaren sade upp sig efter att först varit sjukskriven och sedan inte fått de extra resurser hon bett om. Efter det sattes extrapersonal in, men stöket under lektionerna och på rasterna fortsatte.

Några veckor efter artikeln tog rektorn på skolan beslutet att dela klassen i två grupper för att öka barnens arbetsro.

Sedan Arbetsmiljöverket veckan innan sommaravslutningen gjort en inspektion på skolan står det dock klart att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

I ett inspektionsmeddelande radar myndigheten upp en rad brister som måste åtgärdas.

Arbetsmiljöverket menar att skolan varit dålig både på att anteckna och utreda störningarna i klassrummet.

Ingen handledning

Man kritiserar också att den pedagogiska personalen inte har fått någon särskild handledning eller stöd i sitt arbete med klassen och att skolan planerat både lokalmässiga och personella förändringar inför höstterminen, men att det i planen inte finns angivet att man sedan ska följa upp detta.

Myndigheten saknar också en kartläggning eller uppfattning om hur eleverna upplever sin psykosociala situation i skolan, hur de trivs.

Otydliga rutiner

Arbetsmiljöverket noterar även att rutinerna för kontakter med socialtjänsten inte är entydiga för personalen, vilket kan leda till att tvivelaktigheter om hur och när kontakter ska tas.

Sandvikens kommun har nu till mitten av september på sig att svara hur man åtgärdat bristerna och kraven. Om man inte vidtar åtgärder kan Arbetsmiljöverket antingen besluta om böter eller stoppa arbetet i klassrummet.

Mer läsning

Annons