Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisarbetet efter konjunkturraset nu avblåst i Sandviken

Den akuta krisen på arbetsmarknaden i Sandviken anses nu vara över. Det kriscenter som kommunen inrättade i mars 2009 för alla som drabbat av konjunkturraset får en ny roll.
– Nu måste vi undvika att strukturellt tappa arbetstillfällen för att vi saknar rätt kompetens, säger Johnny Sandgren.

Annons

Den ekonomiska krisen slog hårt och brutalt mot Sandviken med massuppsägningar på Sandvik och hos företagets lokala underleverantörer.

Totalt har 2 300 personer deltagit i den akuta krisbekämpningen på kommunens Lok-center (lokalt center för omställnings- och konjunkturinsatser).

Lok-centret blev en dörr in för alla arbetslösa som behövde träffa Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, vuxenutbildningen, socialtjänsten, fackorganisationer och privata arbetsförmedlingsföretag eller som behövde ha rådgivning för att starta eget.

– De som har haft rätt driv har kunnat få hjälp att gå vidare till nya jobb, studier eller eget företagande, säger enhetschefen Johnny Sandgren.

Bäst på Sandvik

Bäst har det gått för de personer som blev uppsagda från Sandvik. 100 gick vidare till andra jobb och cirka 350 som stått på Las-listorna är i dag tillbaka i företaget.

För dem som blev uppsagda från Sandviks underleverantörer har det varit jobbigare.

– Några företag har tagit tillbaka personal medan det fortfarande går tungt för andra.

Ändrad betydelse

Lok-centret har nu ändrat betydelsen av förkortningen som en markering av sin nya roll. Bokstaven k står numera för kompetens i stället för konjunkturinsatser. Arbetsförmedlingen har dragit sig tillbaka liksom de privata aktörerna som tidigare hade fast bemanning på centret.

Innebär det att krisen är över?

– Det är lite tidigt att säga det. Delar av Sandvik går väldigt bra i dag och drar med sig andra företag. Den akuta krisen är över, men vi har ändå 2 200 arbetssökande i Sandviken och det varnas för en dubbeldipp.

Nya centret arbetar i dag med att bearbeta krisens efterdyningar. Dels i form av utbildning för anställda i företag där det fortfarande finns risk för uppsägningar, dels för personer som blivit arbetslösa under krisåren.

– Trots att vi fortfarande har så många arbetslösa finns det företag som inte hittar rätt kompetens. Det måste vi jobba med för att undvika att vi strukturellt tappar arbetstillfällen för att tillverkning flyttas härifrån.

Mer läsning

Annons