Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Krisavtalet har räddat tusentals jobb”

/
  • Uppmanar till att EU-rösta. Många av metallarna röstskolkade i förra EU-valet men Stefan Löfven tror att det blir bättre på söndag. Nu handlar frågan mer om vilken politik som ska föras och inte ja eller nej till unionen. Medlemskapet gör kollektivavtalsfrågan extra viktig, anser han.Foto: Catharina Sandström

Det är inte bara på Sandvik som lokala krisavtal kan ha räddat många jobb. IF Metall uppskattar att de sparat
10 000 uppsägningar i landet. Det sade ordförande Stefan Löfven när han besökte Sandviken i går på sin EU-valsturné.

Annons

Även om huvudsyftet med Stefan Löfvens besök är att få medlemmarna i västra Gästrikland att rösta på söndag kom en hel del av mötet att handla om krisen och alla uppsägningar. Snart kan var fjärde metallare, 75 000 personer, stå utan jobb.

Sandvik har fått kritik för att göra sig av med gamla trotjänare. Stefan Löfven kan inte uttala sig om företaget specifikt men känner igen bilden från andra arbetsplatser. Han tycker också att klimatet har blivit hårdare.

– I ett sådant här läge blir det mer dramatik, bland annat eftersom våra medlemmars arbetslöshetsersättning är så låg. De får inte 80 procent utan snarare 50-60 procent. Det skapar mer konflikter då, säger Stefan Löfven.

Han försvarade därför krisavtalet som IF Metall har gått med på.

– Men vi är fortfarande lika besvikna på regeringen och arbetsgivarna som hade kunnat gå på vår utbildningslinje i stället, säger Stefan Löfven och nämner länder där stat och företag delar på kostnaden för att ha personalen kvar.

Sandvik har även kritiserats för att försöka gå förbi Lagen om anställningsskydd, Las. Men Stefan Löfven tycker att lagen fungerar.

– I de allra flesta fall kan lokala avdelningar och företag göra upp.

Mer läsning

Annons