Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen drabbar snart Sandvikens ekonomi

/
  • TUFFA TIDER VÄNTAR. Ökar inte statsbidragen tvingar lågkonjunturen fram nya varsel  inom kommunala verksamheter som skola och äldreomsorg. Än har dock inga direktiv gått ut till de olika förvaltningarna.Foto: ScanpixDYSTER.                 Peter Kärnström befarar uppsägningar även inom kommunerna om regeringen inte höjer statsbidragen .

Lågkonjunkturen tvingar nu fram nya kommunala nedskärningar. Sandvikens reservpott för i år på 15 miljoner är redan utraderad.


Inför 2010 har förutsättningarna försämrats med cirka 50-60 miljoner.


– Vi måste redan nu börja vrida och vända på varje utgift, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Annons

Bara några veckor in på det nya året är budgeten som kommunfullmäktige beslutade om före jul redan på väg att bli inaktuell. Efter nedskrivningar av de förväntade skatteintäkterna är det så kallade finansiella målet redan utraderat. Därmed finns det inte längre några marginaler inför oförutsedda händelser eller oväntade kostnadsökningar.

Vid ett möte på tisdag i nästa vecka ska politikerna i kommunstyrelsen få information om hur allvarligt läget är. Men att revidera budgeten är inte aktuellt.

– Inte som det ser ut i dagsläget. Men kommer det ytterligare nedskrivningar så måste vi göra det, säger Peter Kärnström.

Kommunförvaltningarna väntas dock ändå få direktiv om att omedelbart börja förbereda sig för besparingar och neddragningar.

– Vi måste börja vrida och vända på varje utgift. Det vi inte gör nu måste vi göra senare, menar Kärnström.

Inför 2010 är läget ännu mer bekymmersamt. Enligt grova beräkningar får Sandvikens kommun 50–60 miljoner kronor lägre skatteintäkter än tidigare beräknat, vilket i praktiken innebär att det inte finns något utrymme alls för ökade löner och andra kostnadshöjningar.

Beskedet från regeringen har hittills varit att det inte blir några extra pengar till kommuner och landsting. Något som enligt Peter Kärnström leder till uppsägningar.

– Det här är den enda arbetslösheten som regeringen själv råder över. Ökar inte statsbidragen till kommuner och landsting blir det varsel även där.

Oppositionsledaren Riitta-Liisa Björk (M) är även hon bekymrad över kommunens ekonomiska situation. Men hon tycker inte att utökade generella statsbidrag är lösningen på problemet.

– Det är ett riktigt förhållningssätt som regeringen har. Landets finanser urholkas snabbt om alla som ropar ”hit med pengar” får sina krav tillgodosedda. Däremot tror jag på särskilda, riktade insatser, säger hon.

Mer läsning

Annons