Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot kommunen för gratisresa till Polen

Ett 40-tal politiker och tjänstemän på kommunen åker i höst till Polen för att besöka koncentrationsläger och jobba med värderingar. Resan kritiseras av skol-elever som själva måste jobba ihop pengar till motsvarande studieresor. Men läraren Mikael Gränsgärd ser ett mervärde i att det krävs en egen insats av eleverna och berömmer politikernas initiativ.

Annons

Arbetsmarknads- och trafiknämndens Polenresa har blivit en omdebatterad historia redan innan programmet spikats och finansieringen fastställts.

Av protokollförda beslut framgår bara att det planeras för en resa till Auschwitz. Närmare 40 politiker och tjänsteman ska ha tackat till att följa med som svar på den intresseförfrågan som skickats ut.

– Det handlar om att vi ska jobba med värderingar inom hela förvaltningen, säger Mia Eriksson (C), som ingår i en tre personer stor arbetsgrupp.

Nämnden kritiseras

Tanken är kommunfolket ska bo i Krakow och därifrån besöka bland annat koncentrationsläg-ret i Auschwitz.

– Vi ska utgå från en historisk händelse och ta den till dagens samhälle för att bland annat jobba med värderingar och hur vi behandlar varandra, säger Mia Eriksson.

Vad resan kostar och över vilket konto den ska betalas har hon inga uppgifter om.

Sedan resan blev känd genom en notis i Arbetarbladet har AT-nämnden fått en del kritik.

– Det är svårt att se hur vi som kommuninvånare kan få någon glädje av att personal som arbetar med exempelvis skolskjutsar åker till Polen för att se hur det var på Hitlers tid, säger en av dem som kontaktat tidningen.

Orättvist tycker elever

Elever på Hedängsskolan i Storvik, som anordnar resor till Auschwitz varje år, har också hört av sig och tycker det är orättvist att de vuxna får betald resa och lön under tiden de är borta medan eleverna själva måste jobba ihop pengarna.

Ansvarige läraren Mikael Gränsgärd håller dock inte med.

– Jag kan på sätt och vis förstå reaktionen. Men samtidigt ser jag ett stort mervärde i att elever, lärare och föräldrar jobbar tillsammans under en lång period för att kunna genomföra en resa tillsammans. Det skapar en bra stämning och gör att studiebesöket blir ännu mer värt.

– Att politiker och tjänstemän nu hakar på vår idé är bara bra. Det ska de ha beröm för. Jag tror inte heller det blir dyrare än att åka på konferens inom Sverige.

Mer läsning

Annons