Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserar inlåsning på äldreboende

Socialstyrelsen kritiserar inlåsningen av de boende på äldreboendet Solbacken i Sandviken.
Det bryter mot lagen, hävdar Socialstyrelsen efter en oanmäld inspektion för ett par månader sedan.

Annons

När Socialstyrelsen kom på besök bodde 31 personer på Solbacken, ett särskilt boende för dementa.

Vid besöket var inte bara ytterdörrarna utan också dörrarna mellan några avdelningar låsta.

Enligt personalen kan ingen av boende öppna kodlåsen på egen hand. Några av de boende vill ha lägenhetsdörren låst på natten och i vissa fall har anhöriga bestämt att det ska vara låst.

Är olagligt

Socialstyrelsen konstaterar att frihetsberövande är olagligt men att inlåsning kan ske vid samtycke om någon boende inte vill bli störd.

På Solbacken låses de boende in i sina lägenheter utan att det står klart att de samtyckt, hävdar Socialstyrelsen som uppmanar ledningen att förtydliga hanteringen.

Måste kunna låsa upp

Låsen, även till ytterdörrarna, måste vara konstruerade så att de boende själva kan låsa upp. Om någon boende inte kan öppna så måste personalen snabbt hjälpa till.

Enligt Socialstyrelsen har personalen på Solbacken inte ständig uppsikt över de låsta dörrarna så att man kan se om någon boende vill komma ut.

Arbetarbladet sökte men kunde inte nå Christina Nordstrand, chef för Solbacken, för kommentar på torsdagskvällen. Äldreomsorgsnämndens ordförande Robert Sten ville vänta tills han läst Socialstyrelsens beslut.

Mer läsning

Annons