Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare misstänks för svarta affärer

Ett restaurangföretag i Sandviken misstänks för omfattande skattefiffel.
Ägarna ska bland annat ha betalat ut drygt en halv miljon i svarta löner till sig själva.
Flera av de inblandade är nu misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Annons

Åklagaren Tomas Sandström har inlett en förundersökning och delgett en företrädare för bolaget misstankar om medhjälp till grovt bokföringsbrott.

– Men det finns även fler misstänkta, säger han.

Ärendet har initierats av en granskning av Skatteverket som visar att restaurangägarna genom olika skenmanövrar tagit ut pengar ur företagets kassa för egen del utan att redovisa uttagen som löner.

Vid ett tillfälle har bolaget enligt räkenskaperna betalat en dyr reparation som enligt granskningen aldrig blivit utförd. Vid ett annat tillfälle har en stor utbetalning gjorts till ett ägarfamiljen närstående företag för utförda tjänster i samband med restaurangetableringen. Men vid den tidpunkt som jobbet skulle ha gjorts fanns inte ens restaurangen.

Exempel på andra metoder som Sandvikenföretagarna, enligt Skatteverket, använt sig av för att plocka ut svarta pengar är att fejka ett lån till annat sig själva närstående företag som sedan inte betalat några amorteringar eller att betala privata bil- och bensinkostnader med företagets pengar.

Restaurangen misstänks också för att ha fifflat med momsen genom att redovisa en stor del av restaurangförsäljningen som mat för avhämtning, vilket inneburit att företaget betalat 12 procent i skatt i stället för 25 procent.

När två tjänstemän från Skatteverket själva anonymt åt lunch med bordsservering på krogen, fick de kvitton med moms för hämtmat. Enligt Skatteverket har restaurangen satt det i system att krympa momsen på det sättet.

Företaget ska nu betala 600‑000 kronor i tillkommande skatter, arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Förutom skattesmällen riskerar några av de inblandade också åtal för ekonomisk brottslighet.

– Misstankarna utgörs delvis av det som ingår i Skatteverket granskning. Men det finns även andra saker, säger Tomas Sandström.

Den person som i praktiken anses ha drivit företaget utan att vara formell företrädare är förhörd som misstänkt för medhjälp till grovt bokföringsbrott. Mannen förnekar brott.

– Han medger att det funnits vissa brister i redovisningen. Men det har inte skett medvetet eller av oaktsamhet, säger advokat Thomas Öberg, som företräder restaurangmannen.

Annons