Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden säljer Lytkinas sista hyreshus

/
  • exekutiv auktion. Lytkina försvinner från fastighetsmarknaden i och med att det här hyreshuset på Majorsgatan i Storvik i nästa vecka säljs på exekutiv auktion. ”En skentransaktion”, sade tingsrätten om den internaffär som ägarparet gjorde för att få behålla fastigheten.

Skandalomsusade Lytkinas sista hyreshus säljs i nästa vecka på exekutiv auktion.

Ägarparet har in i det sista försökt stoppa försäljningen genom att hävda att fastigheten sålts till ett annat bolag inom samma företagsgrupp.

Men tingsrätten betraktar internaffären som en skentransaktion och Högsta domstolen har nu nekat prövningstillstånd.

Annons

Hyresgästföreningen har länge försökt stoppa Lytkinas utlandsbosatta ägare från att äga och förvalta hyreshus i Sverige. Kvinnan är dömd för ekonomisk brottslighet. Hennes affärskompanjon och exmake är sedan länge internationellt efterlyst som misstänkt för andra ekobrott inom den lilla företagsgrupp som paret kontrollerar.

Efter två exekutiva försäljningar äger numera konkursförsatta Lytkina bara ett hyreshus, nämligen på Majorsgatan i Storvik.

Utmätt 2009

Storviksfastigheten blev utmätt av Kronofogden redan i november 2009. Men efter överklagan blev det verkställighetsförbud för försäljningen.

Ägarparet hävdar att de redan i juni 2009 sålde fastigheten från Lytkina till Gruvstugan, ett annat bolag inom den egna företagsgruppen. Något som både hyresgäster och leverantörer då ska ha fått information om.

Men trots att paret kan visa upp överlåtelsehandlingar godkänns inte affären. Falu tingsrätt skriver i sin dom att det ser ut som en skentransaktion gjord i efterhand.

Exekutiv auktion nästa vecka

När Högsta domstolen nyligen nekade prövningstillstånd blev det fritt fram för Kronofogden att agera. Redan i nästa vecka säljs Storviksfastigheten på en exekutiv auktion i Gävle.

Marknadspriset har värderats till 1,6 miljoner kronor. Men inteckningarna i huset är på hela 2,9 miljoner kronor med Handelsbanken Hypotek som största fordringsägare.

I dåligt skick

Av värderingen framgår det att huset på Majorsgatan är i mindre bra skick med fuktskador, lösa element, trasiga handfat och ofärdiga elinstallationer. Investeringsbehovet beräknas till 375 000 kronor inom ett år.

Mer läsning

Annons