Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryphålet - anlita surrogatmamma inom EU

Kryphålet är att anlita en surrogatmamma i andra EU-länder eller länder som har skrivit på Europarådskonventionen av 1980. Då är de utländska myndigheternas beslut om att överlåta vårdnaden på det svenska paret giltigt även i Sverige.

Annons

I fallet med Gabriel spelar det ingen roll att ryska myndigheter gett Anders och Ewa-Lena både står som föräldrar i födelsebeviset och att surrogatmamman skrivit över vårdnaden på dem.

Rysslands beslut godkänns inte av Sverige eftersom man inte tillträtt Europarådskonventionen av 1980.

Annat gäller tidigare uppmärksammade fall i media, till exempel André som föddes av en Ukrainsk surrogatmamma.

Eftersom Ukraina har skrivit på konventionen är de beslut som tas där även giltiga i Sverige. Det gäller även alla EU-länder och våra nordiska grannar.

– Vi läste om André och att pappan direkt fick bli vårdnadshavare och vi trodde att det gällde lika för oss. Inte hade vi koll på den där himla Europarådskonventionen, säger Ewa-Leena besviket.

Nu hoppas hon liksom flera riskdagspolitiker som engagerar sig i frågan om surrogatmödraskap att regeringen utreder vad som ska gälla för de barn som kommer till Sverige på samma sätt som lille Gabriel.

– Det behövs klara och tydliga regler för vad som gäller för barn som föds av en utländsk surrogatmamma. Behovet med att skaffa barn är ganska stark, den driften är biologisk i människan och då gör man det man behöver göra för att få barn. Får man inte den hjälpen i det land man bor söker man sig till andra länder, säger Ewa-Leena.

Mer läsning

Annons