Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbygget stridsfråga i budgeten

/
  • Det var många nya ansikten i Sandvikens kommunfullmäktige när de nyvalda politikerna tillträdde sina uppdrag i går. Det blev en rivstart med en drygt tre timmar lång budgetdebatt med bygget av kulturcentrum som den stora stridsfrågan.
  • Sverigedemokraterna Ing-Britt Olsson och Per Kihlgren gjorde på måndagskvällen sin entré i Sandvikens kommunfullmäktige. Per Kihlgren sade i sitt debuttal att SD står för mångfald och förnyelse. Kulturcentrum ville Olsson och Kihlgren inte ha.

Bygget av kulturcentrum för 54 miljoner kronor var den stora stridsfrågan när kommunfullmäktige i går beslutade om budget för 2011.

Fem partier med 19 av totalt 51 ledamöter sade nej till kulturbygget enligt majoritetens upplägg.

På grund av ett formaliafel misslyckades de kritiska partierna med att få återremiss för ytterligare utredning.

Annons

Det blev en maratondebatt om nästa års 1,7 miljarder stora driftbudget trots att det siffermässigt inte skiljde sig så mycket mellan de tre huvudalternativen.

– Men politiskt är det en väldigt stor skillnad. Vi står för frihet, valfrihet och mångfald, sade Riitta-Liisa Björk (M) när hon före mötet tillsammans med företrädare för FP och KD presenterade den lokala trepartialliansens 160 punkter långa viljeinriktning med bland inslag av privat drift inom äldreomsorgen.

Vänsterpartiet var ensam om att vilja höja skatten.

– En satsning på äldreomsorg, skola och förskola, sade Karin Gustavsson (V).

Socialdemokraterna fick stöd för huvudalternativet av de nya kamraterna i Miljöpartiet och Ny Ordning.

– Vi får det fortsatt bekymmersamt ekonomiskt, sade kommunalrådet Peter Kärnström (S) om budgeten med nollresultat på raden längst ned.

Joe Eriksson Gladh (NO) var mer optimistisk:

– Jag tror skatteintäkterna blir större än beräknat. Jag sätter fyra stadshus av fem i betyg på budgeten. Om vi varit med från början hade det blivit fem stadshus.

Men de stora meningsskiljaktigheterna rörde alltså den 143 miljoner stora investeringsbudgeten - dubbelt så stor som partierna kommit överens om att den egentligen får vara med hänsyn till upplåningen - och då särskilt bygget av kulturcentrum.

Alliansen sade ja till nya lokaler för kulturskolan men nej till kulturcentrum.

– Det är en självutnämnd grupp (läs föreningen Kultursossen) inom ett parti bestämt placering och utformning. Vi vill se alternativ, sade Dragan Perkovic (FP).

Sverigedemokraterna sade också nej till kulturcentrum medan Centern sade nej till den nybyggda delen för 16 miljoner med teater- och orkestersal men ja till ombyggnad av Hammargymnasiet för 38 miljoner.

Eftersom det räcker med en tredjedel av rösterna för återremiss skulle budgeten egentligen ha blivit tillbakaskickad för ytterligare utredning. Men oppositionen väntade för länge med att lägga det yrkandet.

Mer läsning

Annons