Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturföremål stulna och förstörda vid inbrott

/
  • STULEN BYST. Den här bysten är ett av de föremål som stulits från kommunförrådet med det kulturhistoriskt värdefulla innehållet. Hur omfattande stölderna och förstörelsen är har man på kommunen ännu inte hunnit skaffa sig något grepp om.

Ett stort antal kulturhistoriskt värdefulla föremål har stulits eller förstörts vid ett inbrott i ett kommunförråd.
– En mycket tråkig händelse, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Annons

I ett förråd i Hammargymnasiets källare förvarar Sandvikens kommun bland annat gamla föremål som kommunen fått i gåva av företag och privatpersoner men som av olika anledningar för tillfället inte visas någonstans.

Någon gång under våren har en eller flera personer varit inne i förrådet och stulit ett antal föremål och förstört andra saker.

Enligt den polisanmälan som lämnats in har gärningsmännen antagligen tagit sig in med egen nyckel. Ett antagande som bygger på att den dörr som lämnats låst av kultur- och fritidsförvaltningens personal varit öppen vid nästa tillfällen som personalen besökt förrådet.

Hur stor omfattningen är på stölderna och förstörelsen har man på kommunen ännu inte hunnit skaffa sig något grepp om.

– Men vi tror att det är en hel del saker som försvunnit, säger Bo Eriksson.

I förrådet fanns föremål som Sandvik AB skänkte till kommunen för många år sedan i samband med att det då var aktuellt att starta ett stadsmuseum, planer som dock ännu inte blivit förverkligade. Där fanns också föremål som skänkts av butiken Fru Nilsson och av ett stort antal privatpersoner.

– Vi ska nu göra en inventering för att ta reda på hur stor skadan. Det blir ett komplicerat arbete med tanke på att det är väldigt många små saker som förvarats i den här lokalen, säger Bo Eriksson.

 

Annons