Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhuset Kungen hotas av stängning

/
  • ”Överdrivet. Vi jobbar ideellt med små medel och gör vårt bästa”, säger ledningen för Back Beat Bolaget om kritiken mot föreningens sätt att som hyresgäst sköta kulturhuset Kungen. Gustav Thorén, Fredrik Håf och Philip Sterner sitter i styrelsen.
  • Konst eller klotter? Så här ser det ut på toaletten på Kungen. Hos fastighetsförvaltaren Sandvikenhus betraktar man det som vandalisering medan ledningen för Back Beat Bolaget menar man att det är mer ett tidsdokument.

Kulturhuset Kungen är så vanskött som fastighet att yttersta konsekvensen kan bli nedläggning av verksamheten.

– Det måste bli en skärpning, säger Niklas Bergdahl på kultur- och fritidsförvaltningen

Hos Back Beat Bolaget tycker man att problemet är överdrivet och att det delvis handlar om en generationsfråga.

Annons

Ungdomskulturföreningen Back Beat Bolaget har arrangerat konserter, utställningar och andra kulturaktiviteter i Kungen sedan 1993.

– Det här är ett unikt ställe i Sverige. Banden som är här och spelar är jätteimponerade över att det finns en kulturförening med ett eget hus, säger ordföranden Gustav Thorén.

Men fastigheten är i dag så nedsliten och vanskött att Sandvikenhus tycker det är svårt att bedriva normalt underhållsarbete.

– Vi har uppdraget att sköta förvaltningen och då måste vi ha förutsättningar att kunna göra det, säger affärsområdeschefen Anders Ellström och berättar om rum som varit så överhopade med bråte att det inte gått att ta sig fram där.

Kultur- och fritidsförvaltningen har nu fått uppgiften att hantera problemet ihop med hyresgästen Back Beat Bolaget.

Niklas Bergdahl, chef för föreningsenheten, sticker inte under stol med att yttersta konsekvensen är att Kungen inte kan drivas vidare som ungdomskulturhus.

– Men så är det ingen som vill att det ska bli. Det här en spännande och viktig verksamhet. Tillsammans måste vi se till att huset försätts i bättre skick genom exempelvis målning och tapetsering. Vi måste också skapa fungerande rutiner för den framtida skötseln.

Styrelsen förvånad

Styrelseledamöterna i Back Beat Bolaget är lite förvånade över att deras kulturhus beskrivs med ord som ”vandaliserat” och ”förstört”.

– Det verkar vara lite av en generationsfråga. Man kan exempelvis inte likställa graffiti med klotter. Delar av det som betraktas som klotter är snarare ett tidsdokument, säger ordföranden Gustav Thorén,

Styrelseledamöterna tycker att föreningen tagit ansvar för att röja upp i lokalerna.

Men de att det inte är någon enkel fastighet att bedriva verksamhet i med dålig ventilation och, i bland, stopp i avloppet.

– Vi gör vårt bästa. Men det vi egentligen vill ägna oss är inte att sköta en fastighet, utan att göra arrangemang och skapa en trevlig kulturstad för Sandvikens ungdomar, säger Fredrik Håf.

Mer läsning

Annons