Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan fick efterlängtad julklapp

/
  • Monica Jacobsson (S) konstaterade att dagens Sandvikenpolitiker egentligen bara verkställer ett beslut som togs redan för 65 år sedan. Ambitionen var redan då att kvareteret Ritaren skulle bli ett kulturellt centrum.

Efter 30 år med provisoriska lösningar är det nu klart att kulturskolan får nya lokaler i centrum.

Julklappen som är värd 54 miljoner kronor levererades av kommunstyrelsen efter en maratondebatt med ett 50-tal inlägg.

Annons

Efteråt sade företrädare för kritikerna i trepartialliansen att de inte tänker överklaga beslutet.

När debattlustan började ebba ut framåt tisdagskvällen konstaterade Monica Jacobsson (S) att dagens Sandvikenpolitiker egentligen bara verkställer ett beslut som togs redan för 65 år sedan.

Hon läste innantill ur en köpehandling från 1945 då Sandvikens stad köpte kvarteret Ritaren (i dag med Folkets Hus/gamla Hammargymnasiet). Redan där nämndes ambitionen att skapa ett "kulturellt centrum" i området.

– Nu fullföljer vi det. Ett led i att förstärka vår roll som en schysst och bra kulturkommun, tyckte kommunalrådet som varit den stora pådrivaren bakom satsningen.

Men den politiska uppbackningen är svag med tanke på hur stor investering det handlar om. Trepartialliansen med M, FP och KD slogs in i det sista för att bygget skulle stoppas för utredning av alternativa lösningar. Centern ställde sig mitt emellan genom att bara godkänna ombyggnaden av gamla Hammargymnasiet och inte den nya delen med orkestersal och teatersal.

– Det har begåtts övertramp i den demokratiska processen. Vi kan inte få godkänt betyg för vårt eget arbete, ansåg Riitta-Liisa Björk (M).

Dragan Perkovic (FP) ville skjuta på avgörande till i maj för att få en bredare utredning.

– Det vi ser nu är en total avsaknad av alternativa förslag och utredningar samt ovilja från majoriteten att ta till sig andra idéer och lösningar, sade han.

Nya majoritetskonstellationen S, MP och NO fick stöd av V för igångsättningsbeslutet.

– Vi kan inte förhala det längre. Nu måste vi komma till skott, tyckte Ann Östman (V).

Väntat på nya lokaler har kulturskolan gjort i cirka 30 år. Så länge har undervisningen bedrivits i något som betraktats som provisorium och som på senare år dessutom varit utdömt av arbetsmiljöskäl.

Någon förlängning på väntetiden ser det inte ut att bli. Trepartialliansen har tidigare varit inne på att överklaga beslutet om bygget.

– Men det är inte aktuellt längre. Däremot ska vi följa processen mycket noga, sade Nils-Gunnar Kempe (FP) sedan klubban fallit.

Mer läsning

Annons