Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsberget kan bli asylboende i sommar

/
  • Kungsberget kan bli hem för asylsökande i sommar.

Kungsbergets skidanläggning kan komma att ta emot asylsökande i sommar.
– Ja, vi har fått en förfrågan från Migrationsverket och ställer oss positiva, säger Anders Kjällström, vd i Branäs som äger anläggningen i Kungsberget.

Annons

Det var på onsdagen som han fick ett samtal från en företrädare för Migrationsverket.

Frågan gäller om Branäs kan ställa upp med boende för cirka 250 asylsökande som nu bor i stugbyn vid Leksands sommarland men som måste flytta till andra ställen när sommarturisterna kommer.

Branäsgruppen har ett stort antal lägenheter och rum som står tomma under sommarsäsongen, både i Kungsberget och i värmländska Branäs.

– Migrationsverket skulle återkomma med exakt antal och hur de har tänkt sig. Men jag har svarat ja på att titta på det här, säger Anders Kjällström.

Han berättar att Branäs tidigare har erbjudit sig att ställa upp med boende för flyktingar vid anläggningarna i Värmland.

– Det skulle vara förmätet att inte hjälpa till i en svår situation om vi har möjlighet att göra det. Självklart är vi positiva, säger han och konstaterar att man "med råge" har lediga bäddar i både Branäs och Kungsberget i sommar.

Han räknar med att diskussionerna med Migrationsverket fortsätter inom kort. De asylsökande, behöver flytta från boendet i Leksand senast i maj.

I SVT Dalarna berättar Mats Nobelius vid Leksand Strand, som driver Leksands sommarland, att man tillsammans med kommunen jobbar för en lösning som innebär att de asylsökande kommer tillbaka till Leksand i höst. Enligt SVT rör det sig om 38 familjer.

Läs också: Kungsberget får "Sveriges effektivaste lift".

Läs också: Kungsberget satsar också på sommaren.

Mer läsning

Annons