Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsberget nu på god väg att bli en riktig skidort

/
  • Vintern har kommit tidigt till Kungsberget. Snökanonerna har gått till och från under de senaste kalla dygnen. Emelie Sundberg, Elin Svärd och Linnea Svärd åkte i går pulka på konstsnön. 11 december är det meningen att det ska bli skidpremiär.
  • Efter ett mellanspel inom bankvärlden är Jonas Lundblad nu tillbaka i Kungsberget. Den förre vd:n är anställd som utvecklingschef med ansvar för utbyggnaden av berget från skidanläggning till skidort med investeringar på minst en halv miljard kronor.

Första stugbyn är snart färdig. Beslut om hotellbygge tas inom kort. Nya finansiärer är på väg in med kapital. Och nu kommer dessutom snön.

Kungsbergets förvandling från skidanläggning till skidort har skjutit fart.

– 2014 ska vi kunna ta emot 5 000 personer i veckan som bor här, säger nye utvecklingschefen Jonas Lundblad.

Annons

Vintern har kommit ovanligt tidigt till Kungsberget i år. Tillverkningen av konstsnö är i full gång sedan några dygn tillbaka. På söndagsförmiddagen var de första besökarna på plats för att åka pulka i barnbacken. Skidpremiär blir det 11 december om kylan håller i sig.

– Det är alltid något magiskt med första snön, myser Jonas Lundblad, nu tillbaka vid berget där den före detta freestylestjärnan levt en stor del av sitt liv som aktiv, tränare, förälder till skidåkande barn, managementkonsult och vd på den tiden skidanläggningen fortfarande var kommunägd.

Efter ett mellanspel i bankvärlden är Lundblad i dag anställd av Branäskoncernen som utvecklingschef och operativt ansvarig för den jätteexpansion som nu accelererar och som till 2014 ska ha resulterat i stugbyar och hotell med 2 500 bäddar samt restauranger, butiker och nya backar.

– Jag ska se till att vi håller takten. Det innebär att jag leder projekt och underprojekt samt håller kontakten med samarbetspartners, investerare och myndigheter.

När Jonas Lundblad beskriver visionen om en komplett turistort som han var med och skissade på redan 1999, då som konsult, låter det som det inte går att misslyckas.

– Nej, inte med det läge vi har. Nu är det mer upp till oss än till marknaden. Gör vi det vi ska på rätt sätt, då kommer gästerna. Vi har en enorm fördel av att ligga så nära storstadsområdet att våra besökare får extra skiddagar när de kommer hit. Dessutom har vi en jättefördel av att kunna bygga upp allt från början efter moderna tänk och krav.

Utbyggnaden har nu kommit in i en fas där investeringar snabbt leder till nya investeringar.

– Plötsligt börjar det även komma intressenter som vill satsa på sommaraktiviteter. När infrastukturen nu är på plats finns det sådana som hör av sig och vill satsa på exempelvis cykel i form av down hill och cross country, ridning, fiske och äventyrsverksamhet.

Mer läsning

Annons