Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgården och Åshammar har Sandvikens bästa skolor

Sandviken har många bra skolor. Allra bäst i klassen är Kungsgården och Åshammar.
Det visar den granskning som Skolverket genomfört.
– Men så är det också roligt att gå till jobbet varje dag. Vi är ett bra team med en drivande ledning, säger läraren Mona Wikland.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går får Sandvikens kommun kritik för bland annat dåliga resultat i grundskolan, stora barngrupper i förskolan och bristande elevinflytande.

Vid flera skolor har det också visat sig att undervisningen inte är tillräckligt anpassad efter elevernas olika behov. Detta gäller särskilt i de högre årskurserna.

Skolverket konstaterar dock att skolor och förskolor i Sandviken generellt har bra förutsättningar med hög personaltäthet, välutbildade pedagoger och trygga barn.

– Vi har en stor och komplex verksamhet med 7 000 elever och 1 400 anställda. Självklart finns det både positiva och negativa saker. Men vi är nöjda med hur skolan ser ut och vi har fått en bra rapport som vi nu ska använda till att bli ännu bättre, sade skolchefen Barbro Berglind när hon tillsammans med den övriga skolledningen på fredagseftermiddagen kommenterade resultatet av Skolverkets granskning.

Detaljgranskade

 

I nästan tre månader i våras ägnade sig Skolverkets inspektörer åt att in i minsta detalj granska hur varje enskild förskola och skola sköter sig. Resultatet blev en flera hundra sidor tjock lunta med kritik, utpekade förbättringsområden och ryggdunkar.

– Ett otroligt bra material att jobba vidare med. Det här visar att vi har fokuserat på rätt saker tidigare. Men nu kan vi driva frågorna med ännu större legitimitet, tyckte Anna-Catrin Brockman, s, och Jonny Bratberg, c, kunskapsnämndens första respektive andra vice ordförande vice ordförande.

När Skolverket värderade varje skola inom nio olika områden blev rektorsområdet Kungsgården/Åshammar bäst i klassen med betyget ”god kvalitet” i samtliga ämnen.

– Otroligt roligt även om jag naturligtvis inser att det finns många saker som vi kan bli bättre på, säger Mona Wiklander, lärare i Kungsgården sedan mer än 30 år tillbaka.

– Vi är en sammansvetsad grupp som är öppen för förändringar och nya arbetsmetoder med målet att alla barn ska lyckas. Vi har också haft turen att ha rektorer som drivit utvecklingen framåt och pushat på oss. Det är faktiskt lika roligt att gå till jobbet varje dag.

Mats Jonsson

Annons