Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna hindrade branden på Fäbogården

/
  • Här vi Fäbogårdens förskola tände någon, eller några, tände eld på innehållet i en soptunna tidigt på tisdagsmorgonen. Spridningsrisken var mycket stor och branden betecknas nu som mordbrand. En förbipasserande kvinna lyckades dra bort soptunnan från dagisets vägg.

Ett rådigt ingripande av en förbipasserande förhindrade tidigt på tisdagsmorgonen en storbrand på Fäbogårdens förskola i Vallhov. Nu blev det bara en svedd vägg.
En kvinna som såg eldslågor från en soptunna intill dagiset lyckades dra bort den brinnande tunnan och larmade sedan brandkåren. Polisen betecknar branden som mordbrand.

Annons

Tidigt i morse tände någon, eller några, eld på innehållet i en soptunna vid Fäbogårdens förskola alldeles intill Vallhovskolan. Larmet om branden kom strax före klockan fem på morgonen.

Räddningstjänsten och polis ryckte ut och kunde konstatera att det brann i en soptunna som varit placerad intill en vägg.

Det var en förbipasserande kvinna som upptäckte branden och som snabbt drog bort den kraftigt brinnande papperskorgen från väggen. Väggen blev svedd, men förskolan kunde ha öppet som vanligt.

Eftersom spridningsrisken var stor betecknas branden som mordbrand. Polisen spärrade av platsen för att göra en teknisk undersökning.
– Sopkärlet, som blev helt demolerat, stod så att elden skulle sprida sig, säger Per-Arne Persson vid polisen i Sandviken.

Även Kent Hansson, ansvarig för det systematiska brandskyddsarbetet i Sandvikens kommun, har varit och tittat vid förskolan.
– Vi försöker uppmana både skolor och förskolor att inte ha soptunnor stående intill fasader just för att sådant här kan ske.
– Nu vet jag inte om tunnan stod vid väggen från början eller om de som tände på drog den dit. I sådana fall är det ju mycket allvarligt och verkligen med avsikt att bränna upp förskolan, säger han.

Kent Hansson konstaterar att det är andra gången under veckan som det under tidig morgon brunnit på en skola eller förskola i Sandviken. Strax efter halv sju på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut på en misstänkt anlagd brand i en täckt container vid Norrsätraskolan.
– Det är ofta ungdomar som står för sådana här anlagda bränder. Fast vi vet ju inte alls om det är så i de här fallen. Men det har varit lite oroligt ett tag med klotter och skadegörelse och sådant kan eskalera, säger han.

Det finns i nuläget inga misstänkta för varken branden i Vallhov eller Norrsätra.

Mer läsning

Annons