Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckande oljecisterner obehaglig överraskning

/
  • Sju cisterner. I jorden låg sju oljecisterner utan att styrelserna i bostadsrättsföreningarna på Gesällvägen kände till det. Under årens lopp har olja läckt och nu måste 300 kubikmeter jord saneras.
  • Förorenad mark. Marken vid panncentralen på Gesällvägen är förorenad av tjockolja, som läckt ut från sju cisterner. De togs ur bruk på 70-talet och var en fullkomlig överraskning för bostadsrättsföreningarna Hantverkaren och Vesslan.
  • Ett år. Det tar cirka ett år att sanera marken, men processen är självgående då man låter bakterier reagera med oljan.

Tre hundra kubikmeter jord måste saneras efter ett oljeläckage vid Gesällvägen i Sandviken. Oljan kommer från cisterner som togs ur bruk på 70-talet. Markägarna har anlitat en miljökonsult som ska sanera jorden.

Annons

När de två bostadsrättsföreningarna Hantverkaren och Vesslan var på väg att bygga en miljöstation för en dryg månad sedan upptäckte de att låg sju oljecisterner på vardera 15 kubikmeter i jorden. Styrelserna i respektive förening hade ingen vetskap om att de fanns där, eftersom cisternerna togs ur bruk redan på 70-talet. Ritningarna hos kommunen ger heller ingen indikation om att det fanns oljecisterner nedgrävda på fastigheten.

Cisternerna placerade i marken i samband med att de första husen byggdes 1952.

Då cisternerna upptäcktes insåg bostadsrättsföreningarna att det också hade läckt ut olja. Hur många år läckaget pågått kan ingen svara på, men klart står att tre hundra kubikmeter jord måste saneras.

Sten Bergkvist, ordförande i en av föreningarna, betonar att föreningarna inte begått något fel. Men för honom och de andra ledamöterna i styrelserna var oljecisternerna en stor överraskning.

– Ja, det var de verkligen, säger han.

Miljökonsulten Örebro Skadeteknik har fått i uppdrag att sanera jorden och berättar att det rör sig om tjockolja. En del av oljan har hamnat i en sandficka under panncentralen.

– En del av de tankarna innehöll fortfarande olja när de togs ur bruk, men det var tur i oturen att mycket av oljan stannat under panncentralen. Jag tycker inte att det finns anledning till oro, säger Hans Nygren, chef på Örebro Skadeteknik.

Miljöbalken är tydlig när det gäller sanering av förorenad mark. Markägaren har ansvaret och måste se till att föroreningar åtgärdas. Eftersom panncentralen och marken bredvid ägs gemensamt av bostadsrättsföreningarna får båda två betala för saneringen. Deras försäkringsbolag täcker dock kostnaden förutom självrisken.

Det är svårt att bedöma om olja dragits med av dagvatten. Hans Nygren har dock konstaterat att vatten har förorenats och det befinner sig under panncentralen.

– Vi håller på att rena det för tillfället, säger han.

Hans Nygren påpekar att miljölagstiftningen är betydligt strängare i dag än på 50-talet.

– I dag måste tankar som tagits ur bruk grävas upp och om de används måste de besiktigas. Det här är saker som många företag och fastighetsägare inte känner till, säger han.

Jorden ska saneras på plats och oljan avlägsnas genom att bakterier får reagera med oljan. När den kemiska processen är över har oljan omvandlats till kolväte och vatten. Processen tar cirka ett år.

– Men redan om en månad fylls hålet igen och efter det kommer vi att göra provtagningar för att se att processen flyter på som den ska, säger Hans Nygren.

Mer läsning

Annons