Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägger ut sotning på entreprenad

Sotningen ska i framtiden utföras av en privat entreprenör även i Sandviken. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen med röstsiffrorna 40–10.

Annons

Sandvikens tillhör ett tiotal kommuner i landet som sköter sotningen antingen direkt i förvaltningsform eller via ett kommunägt bolag. Men nu är det slut med det. Sandviken Energi har nu klartecken att säga upp personalen och sälja utrustningen. Detta efter det att verksamheten gått med förlust under de senaste tre åren.

Gick emot partiet

Inför omröstningen i fullmäktige inträffade det ovanliga att en av de socialdemokratiska ledamöterna gick emot partiets linje. Det var Robert Sten (S) som markerade att han ville ha kvar kommunal sotning.

– Sotningen är i första hand en brandskyddsverksamhet och bör därefter bedrivas i offentlig regi, säger han.

Sex reserverade sig

Robert Sten fick nio politiker på sin sida av vilka sex också reserverade sig. Nämligen fem vänsterpartister och det partilösa oppositionsrådet Jesper Lind.

Folkpartiets och Centerns ledamöter var fundersamma över beslutsförslaget om att låta ”Sandviken Energi avyttra sotningsverksamheten”. Men när de fick klart att det är utrustningen som ska säljas och en entreprenör upphandlas valde att rösta med majoriteten.

Mer läsning

Annons