Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunkturen slår även mot byggvarubutikerna

/
  • Drabbad. Roger Schröder, butikschef på Sandvikens Trävaru AB, berättar att offerterna har minskat de senaste veckorna som en följd av att byggarna har mindre att göra.

Byggbranschen går allt sämre. Nu drabbas även underleverantörer av lågkonjunkturen.


– Vi får in allt färre offerter från byggarna, säger Roger Schröder, butikschef på Sandvikens Trävaru AB.

Annons

Byggbranschen har drabbats av den stundande lågkonjunkturen.

Efterfrågan på sektorns tjänster har minskat vilket drabbar både byggföretagen och de små underleverantörerna.

– Efter halvårsskiftet har vi märkt en nedgång i marknaden och en lägre aktivitet i landet i stort, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig hos Skanska Sverige AB.

Christer Carlsson, arbetsmarknadsombudsman på Byggnads, har också märkt av en nedgång på marknaden med färre byggen och en ökad arbetslöshet.

– Vi befarar att finanskrisen och osäkerheten gör att vi kommer bromsa in betydligt kraftigare än vi räknat med. Vi ser att det byggs mindre och det går ut över många, säger han.

När orderböckerna inte längre fylls på i samma utsträckning som tidigare drabbas även underleverantörerna. För byggvaruhandeln Sandvikens Trävaru AB har nedgången märkts tydligt under de senaste veckorna.

– Vi får in färre offerter från byggarna nu. Vi märker att de får färre beställningar och eftersom vi levererar till dem så får vi mindre att göra. Fortsätter det så här några veckor till så kommer vi märka att vi får en mindre försäljning, säger butikschefen Roger Schröder.

Trots att det ser dystert ut nu är han ändå positiv för framtiden och tror att det kommer vända.

– Även om byggarna får mindre offertförfrågningar så tror jag att det kommer stabilisera sig. Den här branschen har alltid varit så här, det går upp och ner helt enkelt, säger han.

Mer läsning

Annons