Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kräver tillbaka pengar från privatläkare

Landstinget i Gävleborg kräver nu tillbaka pengar från den privatläkare i Gästrikland som är misstänkt för skattebrott och bedrägeri. Hur mycket pengar landstinget kräver honom på är oklart.
Skatteverket konstaterade att mannen har undanhållit cirka 1 miljon kronor från beskattning.

Annons

Skatteverket började ana oråd när myndigheten såg att läkarens inkomster inte stämde överens med de ersättningar han hade fått från landstinget i Gävleborg.

En omfattande revision inleddes och skatteverket kom fram till att läkaren hade undanhållit inkomster från beskattning under flera års tid. Bland annat påstår utredarna att han aldrig redovisade patientavgifter från cirka 5 000 personer. På så sätt undanhöll han runt 1 miljon kronor från beskattning.

Många av telefonsamtalen han fick från patienter omvandlade han till patientbesök och tog sedan betalt av landstinget. Egentligen handlade det om rådgivning och recept. Enligt avtalet mellan landstinget och läkaren fick han en fast ersättning för telefonrådgivning och receptförskrivning varje månad.

Nu har landstinget bestämt sig för att kräva tillbaka pengar från läkaren. Hur stort belopp man kräver honom på är oklart i dagsläget.

– Det jag kan säga är att vi ska kräva tillbaka pengar, säger landstingsjurist Stefan Jakobsson.

Åklagare i Falun

 

En stor grupp patienter registrerade läkaren som anställda hos den största företagskunden. Men patienterna hade aldrig varit anställda på företaget i fråga.

Skattebrottsenheten har lämnat över ärendet till åklagarkammaren i Falun och läkaren är misstänkt för skattebrott och bedrägeri. Men det är inte klart om läkaren åtalas för både skattebrott och bedrägeri.

– Frågan är om patienterna har funnits eller inte, det är där skiljelinjen går, säger Gun-Britt Ström vid åklagarkammaren i Falun. Peter Söderlund

Annons