Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget krävs på svar i fallet Linnéa

/
  • UPPMÄRKSAMMAT. Fallet med CP-skadade Linnéa Källdén, här med mamma Anna-Lena, som inte får samma hjälp som hon skulle ha fått om hon bott i ett annat län har väckt stor uppmärksamhet. Nu kräver Birgittha Bjerkén besked om hur mycket pengar Landstinget Gävleborg sparar på policyn som ofta leder till att hjälpmedel bedöms vara till för personalen och inte för de funktionshindrade själva. Foto:  Pernilla Wahlman

Landstinget Gävleborg lämnar funktionshindrade i sticket genom att inte erbjuda de personliga hjälpmedel som behövs.

Det anser Birgittha Bjerkén (M), som nu kräver besked av landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) om varför gävleborgarna behandlas sämre än andra.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om konsekvenserna av Landstinget Gävleborgs policy för hjälpmedel, som i många fall får till följd att funktionshindrade barn och vuxna inte får tillgång till de hjälpmedel de behöver för att kunna leva ett så bra liv som möjligt.

Personalens hjälpmedel

Enligt landstingets tolkning av lagstiftningen klassas elrullstolar, taklyftar och annan utrustning ofta som hjälpmedel för personalen. Kostnadsansvaret läggs därmed över på assistansföretagen, som antingen tvingas säga upp avtal med de funktionshindrade personerna eller själva betala utrustningen med pengar som är avsedda för andra utgifter.

När Arbetarbladet skrev om hur tolkningen drabbat Linnéa Källdén, 15, i Sandviken reagerade Kenneth Johansson (C), ordförande i riksdagens socialutskott, och sade att det kan komma att krävas en lagändring utifrån Landstinget Gävleborgs agerande.

Inte vård på lika villkor

Nu tar också landstingspolitikern Birgittha Bjerkén upp frågan. I en interpellation till Ann-Margret Knapp konstaterar hon att Gävleborg inte har samma tillämpning som kringliggande landsting och att det därmed inte är vård på lika villkor.

– Varför är det så, hur drabbas brukarna och hur mycket har landstinget tjänat på att låta andra stå för hjälpmedelskostnaderna? är några av de frågor som Birgittha Bjerkén vill ha svar på.

Mer läsning

Annons