Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen kallar till stormöte om myggen

Bekämpa med BTI är en lösning, men den är inte den enda.
Länsstyrelsen i Gävleborg vill träffa myggplågade ortsbor för att få en långsiktig lösning på de blodsugande djuren i Gysinge.
– Befolkningen har upplevt att myndigheterna inte lyssnat på dem, men nu hoppas jag att det ska bli ändring, säger Anna-Carin Lundqvist, projektledare Länsstyrelsen Gävleborg.

Annons

Myggsäsongen är över för den här gången. Bekämpning med det biologiska bekämpningsmedlet BTI blev av även i år och myggplågade ortsbor i Gysinge kunde dra en lättnandes suck, tills nästa sommar.

Men regeringen är av en annan åsikt. De anser att bekämpning av de blodsugande djuren inte har lösts på ett långsiktigt sätt från länsstyrelsen.

Därför sammankallar projektledaren Anna-Carin Lundqvist, vid Länsstyrelsen i Gävleborg, till ett stormöte om framtidens myggbekämpning i Gysinge och Mehedeby i Tierp, 28 oktober och 3 november.

– Man måste lyssna på ortsborna. Vi vill veta vad de anser om myggen och vad de tycker att vi bör göra, säger Anna-Carin Lundqvist.

Men hon poängterar att förändringarna ska ske inom vissa ramar, länsstyrelsen har inte lagliga befogenhet att göra allt.

Myndigheten själv har bland annat förslag på att bruka markerna kring älven och undersöka vattenregleringen tillsammans med kraftbolagen, för att se om detta skulle ha någon effekt på myggen.

– Det finns många teorier om vad som skulle kunna göra myggplågan bättre, men man har inte testat om dessa teorier verkligen hjälper. Därför vill vi bland annat träffa vattenkraftbolagen för att diskutera om regleringen av vattnet i älven kan ha någon betydelse för myggen, säger Anna-Carin Lundqvist.

Mer läsning

Annons