Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen överklagar friad hunduppfödare

Hemma hos en framgångsrik hunduppfödare och meriterad hundutställare i Sandvikens kommun fann djurskyddsinspektörerna 14 smutsiga och undernärda hundar.

Trots det gav förvaltningsrätten henne rätt att fortsätta ta hand om djur eftersom man ansåg att misskötseln var tillfällig. Nu överklagar länsstyrelsen domen.

Annons

14 magra, smutsiga hundar, utan tillgång till mat eller vatten, i en kall, mörk miljö där golven var täckta av hundkiss och bajs. Den synen mötte djurskyddsinspektörerna hemma hos Sandvikenkvinnan hösten 2008.

Länsstyrelsen Gävleborg beslutade att djuren omedelbart skulle omhändertas och i februari 2010 förbjöds kvinnan att ta hand om hundar. Av tingsrätten dömdes kvinnan sedan till djurplågeri.

Men kvinnan överklagade hundförbudet till förvaltningsrätten. Hon påstod att hon varit sjuk och därför inte kunnat ta hand om hundarna under en kort tidsperiod. Hon menade även att valparna led av svår diarré och fick antibiotika.

Kammarrätten ansåg att det inte finns risk för återupprepning och gav henne rätt att fortsätta ta hand om djur

Nu går länsstyrelsen vidare med ärendet till Kammarrätten eftersom kvinnan tidigare fått allvarliga anmärkningar. Under mitten av 1990-talet var hon förbjuden att ta hand om djur efter en dom av länsstyrelsen i Uppsala.

År 2007 hade kvinnan flera anmärkningar på djurhållning på sin dåvarande bostadsort. Hundvalparna hade en undermålig rastgård och inte tillräckligt med vatten. Hon har även använt matkällaren för att förvara hundarna.

Med tanke på historiken vill länsstyrelsen att Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens dom.

Mer läsning

Annons