Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen tillåter jakt på 3-5 vargar

Andelen vargar som får skjutas borde avgöras av hur många det finns i länet. Det anser länsstyrelsen, som förordar att tre till fem vargar ska få skjutas i Gävleborg.

Annons

– Vi uppskattar att det är där det hamnar, säger Tomas Bernelind.

Mellan tre och fem vargar, som får skjutas mellan 2 januari och 15 februari. Så tycker länsstyrelsen att vargjakten ska få se ut i länet.

– Om man utgår från hur många vargar vi har i relation till hur många vargar det finns i Sverige uppskattar vi att det är där det hamnar, säger Tomas Bernelind på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen vill inte att jakt tillåts i Galvenreviret, där det finns en invandrad hanvarg med finsk-ryska gener. Men i resten av länet blir det tillåtet att jaga.

Anledningen till att man vill att jakten sätter igång så tidigt som 2 januari, för att avslutas i mitten av februari, är att det finns etiska skäl till det, enligt Bernelind:

– Jagar man när de har valpar finns det risk att man skjuter bort föräldraparet för valparna, som är beroende av sina föräldrar för försörjning. Jagar man tidigare ökar den risken. Samtidigt vill man inte skjuta bort en parad tik, så den här tidsperioden är en kompromiss mellan de två aspekterna, säger han.

Under den kommande veckan väntas Naturvårdsverket fatta beslut kring vargjakten 2010.

 

 

Mer läsning

Annons