Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill utreda Sandvikutsläpp

En anläggning kan ha missats när SMT fick tillstånd för att släppa ut olja i luften, så kallad oljedimma. Det innebär att anläggningens utsläpp inte har reglerats. Nu vill länsstyrelsen utreda om en begränsning krävs.

Annons

Länsstyrelsen misstänker att en av maskinerna hos Sandvik Materials Technology, SMT, missades när bolaget fick sitt tillstånd att släppa ut oljedimma. Därför har SMT inte ansett sig vara skyldiga att hålla sig inom riktvärdet för oljedimmutsläpp från anläggningen.

Nu ska länsstyrelsen undersöka om anläggningen borde falla under samma riktvärden som bolagets andra delar med samma utsläpp.

– Tillståndet var nog tänkt att fånga upp alla typer av utsläpp av oljedimma, även utsläppen från glödgning, säger Magnus Westbergh, Miljöskyddsenheten hos länsstyrelsen Gävleborg.

Nu har länsstyrelsen begärt att SMT ska redovisa vilka åtgärder som genomförs för att minska utsläppen, samt resultat av mätningar efter att åtgärderna har genomförts. Efter detta ska länsstyrelsen utreda om det är miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt att begränsa anläggningens oljedimmustläpp.

– Vi ska se om det är motiverat att den här anläggningen ska ha samma utsläppsnivå som vid Sandviks andra anläggningar, säger Magnus Westbergh.

Mer läsning

Annons