Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare engagerade i förintelsen belönades

/
  • ”Jag vill tacka er eldsjälar”. I går, på förintelsens minnesdag, fick Bessemerskolan och lärarna Olof Thunman, Ulla Åström-Nordin och Daniel Henriksson på samhällsprogrammet, ta emot 27 januaripriset av Emerich Roth för sitt engagerade arbete med att hålla minnet av förintelsen levande. Med på bilden är även rektorn Lars Krantz.
  • Vet vad han pratar om. Emerichfondens grundare Emerich Roth, 86 år, upplevde nazismen i fem olika koncentrationsläger.

Bessemerskolan i Sandviken har tilldelats Emerichfondens 27 januaripris för sitt arbete med att hålla minnet av förintelsen levande.
I går, på dagen 66 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades, fick samhällskunskapslärarna ta emot priset på 10 000 kronor.

Annons

Samhällsprogrammet vid gymnasiet i Sandviken har i över 20 års tid arbetat med olika projekt med anknytning till rasism, nynazism och historierevisionism och för ett tolerant demokratiskt förhållningssätt.

Prisas för sitt engagemang

Vid elva tillfällen har totalt cirka 300 Sandvikenelever fått chansen att åka på studieresor till Berlin för att på plats uppleva resterna av nazitysklands koncentrationsläger. Mer än 5 000 elever har fått chansen att möta personer som själva överlevt förintelsen. Några hundra elever har också gått en lokal kurs om andra världskriget och förintelsen.

I går, på förintelsens minnesdag, fick Bessemerskolan och de fyra lärarna Olof Thunman, Ulla Åström-Nordin, Daniel Henriksson och Per Bergman på samhällsprogrammet, ta emot Emerichpriset för sitt engagerade arbete.

Fem koncentrationsläger

Priset – 10 000 kronor, ett diplom och en glasstaty i form av en fredsduva – delades ut av Emerichfondens grundare Emerich Roth, 86 år, som själv upplevt nazismen i fem olika koncentrationsläger. Han är även en av personerna bakom förintelsens överlevare och Exit, en organisation för avhoppade nazister.

– Jag vill tacka er eldsjälar till lärare. Vi är inte så många överlevare kvar som kan berätta. Därför är det så viktigt att ni finns och förmedlar kunskaperna om förintelsen till kommande generationer, sa han.

Mer läsning

Annons